Novosti

Stogodnjak

Prijevare u ime izbjeglica

24. 2. – 3. 3. 1923: I godinama poslije prevrata u Rusiji ne prestaju prijevare u ime "bijelih izbjeglica" koji su pred boljševicima pobjegli u kraljevinu SHS. Neki su domišljati bjegunci od prikupljanja pomoći ruskim izbjeglicama napravili unosan posao koji je najčešće na rubu zakona

Large stogodnjak

(foto Wikimedia Commons)

Pod naslovom "Podzemni telefon" jedan list objavljuje ovaj komentar: "U Zagrebu kao da postoji neka posebna centrala, koja se od one zvanične razlikuje po tome što radi neviđeno i nečujno, a opet izaziva zbrku i zabunu, a sve sa ciljem da naškodi konsolidaciji naše države. Izvesni elementi, koji se još uvijek ne mogu otresti crnožutog mentaliteta, kao da su najmljeni da rasturaju u narod i mirno građanstvo kojekakve tatarske vesti… Naše bi vlasti, u interesu naroda i države, trebale da najodlučnije postupe protiv raznosača lažnih i alarmantnih vesti, jer je njihova pozadina opće poznata – tuđinski izvor i želja da se naškodi našoj mladoj državi. Nije nikakvo čudo da u stranim novinama čitamo o nekakvim neprestanim pobunama i nemirima kod nas, o prekidima saobraćaja, o proglašenjima sovjetskih diktatura u pojedinim krajevima naše države. Upravo radi ovakvih lažnih vesti u stranim novinama se i pojavljuju kojekakve kombinacije koje ulevaju našim neprijateljima još uvek tračak nade da bi se mogla vratiti vremena blažene Austrije, kada se na račun naroda bez teškoća kralo, a slabiji na sve moguće načine iskorišćavalo. Nije tu reč o nehotičnim propitkivanjima, već o dobro organiziranoj družbi douškara, koja je sistematična i uporna u svom zanatu. Ovi zlikovci u svakom pogledu idu za tim da svojim govorkanjem naruše svaki red i poredak i poverenje u današnju vlast, a s druge strane da nam u vanjskom svetu potkopaju svaki ugled i kredit, kako bi što jače uzbunili mase u nezadovoljstvu i tako vodu navrnuli na svoju vodenicu… Svaki svestan domoljub znaće kako da se obračuna s ovakvim izmećarima, a vlast, bilo građanska ili vojna, radi svoga autoriteta treba duboko da zahvati u ovu ranu u narodnom telu i izleči je najradikalnijim sredstvima" pišu novine.

 

I godinama poslije prevrata u Rusiji ne prestaju prijevare u ime "bijelih izbjeglica" kako često sebe nazivaju oni koji su pred boljševicima pobjegli u kraljevinu SHS. Zato nije ni čudno da je po hrvatskim, srpskim i slovenskim novinama sve više ovakvih i sličnih oglasa: "Uprava sveruskog društva pomoći po svim mjestima, žrtvama građanskog rata i terora, ovim stavlja do znanja da sve punomoći izdate upravom društva za uređenje rada društva i za skupljanje novčanih suma u društvu, kao i za sakupljanje oglasa i novčane pomoći u odjeljenju za reklamu društva na ime g. Ogorodnikova Petrova Vasiljeva i drugih, uprava društva smatra poništenima i bezvrijednima… Uprava društva izvještava da vrijede samo punomoći izdate na ova imena: Paulina Rosesild, Anastasija Ososova, te grofova N. Sumarukova-Elstona i M. Gorodeckog i knezova L. Troekurova, Lešćinskog, Lutohina-Trubeckog, A Kuznecova i A. Damjanovića…" Naime, neki su domišljati bjegunci, uz pomoć domaćih varalica, od prikupljanja pomoći ruskim izbjeglicama napravili vrlo unosan posao koji je najčešće na rubu zakona.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više