Novosti

Stogodnjak

Smrtno zaljubljeni u Maricu

17. 6. – 24. 6. 1922: Pravorijekom suda u Sarajevu na dvije i pol godine teške tamnice osuđen je Pero Glišić, kovač u željezničkoj radionici, koji je letvom ubio Janoša Gilana, svoga dobroga druga, ali i suparnika u borbi za srce Marice Mihajlović

Large stogodnjak

(foto Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL)

Jedan hrvatski list donio je nedavno proglas u kojem poziva sve Hrvate "da kupuju samo kod Hrvata i onih Židova, Mađara i Nijemaca koji s nama žive u slozi i ljubavi…" Srbe list spominje, ali u drugom kontekstu, opravdavajući se "da su i neki srpski listovi donijeli slične proglase". Na sve to oglasile su se zagrebačke Novosti ovim komentarom: "Najbolje bi bilo da se ovi Hrvati i Srbi dogovore, pa da objave ovakav proglas: 'Srbi i Hrvati! Ne kupujte ni kod Srbina, ni kod Hrvata, već samo kod Židova, Mađara i Nijemaca koji s nama žive u slozi i ljubavi!"

 

Pravorijekom suda u Sarajevu bili su zbunjeni mnogi, čak i oni najsumnjičaviji. I ne toliko presudom, koliko samim njezinim obrazloženjem. Nakon višednevne rasprave o kojoj je brujao cijeli grad, sud je osudio na dvije i pol godine teške tamnice nekog Peru Glišića (26), kovača u tamošnjoj željezničkoj radionici, koji je letvom ubio "Janoša Gilana, svoga dobroga druga, ali i suparnika u borbi za srce Marice Mihajlović…"

Nesretni je Pero poput Gilana samoga, bio smrtno zaljubljen u Maricu. Ona je pak u jednom trenutku Peri obećala i brak, ali se onda predomislila i prevarila ga, zaručivši se za Janoša. A onda je, pišu novine, "uslijedila šekspirijanska drama. Pero je bio slino potresen, vrlo brzo se odao piću i počeo neuredno živjeti. U jednom trenutku slučajno susreće svoju nesuđenu dragu i čestita joj zaruke, dok mu srce puca od bola. Ona mu se izvinjava, a on joj kaže: 'Ubijaš mi život kojeg ja bez tebe ne mogu zamisliti'… Na sudu se pojavljuje i svjedok koji govori o Perinim ljubavnim mukama. 'To se ne da opisati. Pero je bio lud za njom. Često sam ga vidio kako besciljno luta ulicama i govori sam sa sobom da sanja Maricu svake noći, da će mu se ona jednoga dana ipak vratiti…' U tim svojim mukama Pero na ulici slučajno susreće svoga suparnika Gilana. U Peri kipti ljubomora, a Gilan ga namjerno provocira, govoreći o zajedničkom životu s Maricom. Jadnik je dograbio letvu s obližnjeg plota i Gilan je već sljedećeg trena pao mrtav…" A sad slijedi obrazloženje presude: "Glišić je uzeo letvu s plota, što će reći – da je kanio ubiti Gilana, letvu bi ponio od kuće, što opet znači da se ne radi o umorstvu. Osim toga, lubanja usmrćenog bila je abnormalno tanka. Da mu je lubanja bila normalna, smrt možda ne bi ni nastupila. Sud je prilikom izricanja kazne optuženom uzeo u obzir i neke olakotne okolnosti: Glišićevu nesreću u ljubavi, ali i u životu, jer je bio zarobljen u ratu na talijanskom frontu, njegovu neporočnost, kajanje, uzrujanost, žestoko ganuće srca uslijed ljubomore…" Kad ga je sudac Bać nakon izricanja presude upitao je li zadovoljan njome, Pero je odgovorio: "To ću vam reći za tri dana…" Publika je inače pljeskom pozdravila presudu, a optuženikovi prijatelji svi odreda su se s njim izljubili u sudnici, pozdravljajući ga sa – zbogom naš Pero!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više