Novosti

Stogodnjak

Za Jugoslavenstvo!

6. 8. – 13. 8. 1921: Od djela koja će stvoriti današnja generacija zavisit će sreća ili nesreća našega naroda kroz decenije i stoljeća unaprijed. Mi ćemo biti odgovorni hoće li naš narod izaći iz današnjeg vihora razaranja i stvaranja nacionalnih i socijalnih oblika, kao čvrsti i neoborivi hrast, ili slabo i krhko stablo nesposobno za procvat i razvitak

Large stogodnjak

(foto Wikipedija)

Što je jugoslavenstvo, čemu stremi, kako ga dosegnuti, tko ga ruši i postoje li uopće realni uvjeti da ga uspostavimo u novoj državi? Na ta i mnoštvo drugih pitanja vezanih za pojam "jugoslavenstva" pokušavaju odgovoriti zagrebačke Novosti u podužem članku pod naslovom "Za Jugoslavenstvo!" Po njima, "naš nacionalni obzor se zamućuje maglom strasti i nerazumijevanja, ciljevi se gube iz vidokruga i mahnitim korakom juri se stranputicama: pomućuju se srca i duše, i luta se bez orijentacije, rasipa se nacionalna energija u času kad nam je najpotrebnija. Pred našim narodom na izlasku iz egipatskog ropstva otvara se crveno more luđačke mržnje, bezrazložnih strasti, nepouzdanja i sumnjičavosti koja obara smionost za napredak i prevladavanje svih zapreka… Od djela koja će stvoriti današnja generacija zavisit će sreća ili nesreća našega naroda kroz decenije i stoljeća unaprijed. Mi ćemo biti odgovorni hoće li naš narod izaći iz današnjeg vihora razaranja i stvaranja nacionalnih i socijalnih oblika, kao čvrsti i neoborivi hrast, ili slabo i krhko stablo nesposobno za procvat i razvitak… Zadnji ostaci onog čistog jugoslavenstva rastopili su se u ovom novom pomodnom, politikantskom, kompromisnom i neodređenom jugoslavenstvu. Jugoslavenstvo je postalo i modom i trgovinom. Počeli smo dobivati prve jugoslavenske tvornice, prve jugoslavenske sapune i šešire. Iščezle su moralne i idejne diferencijacije, koje su potrebne u svakom pokretu i svakoj borbi. A ti krivi Jugoslaveni opasniji su za jugoslavensku ideju od njezinih najžešćih protivnika. Danas je potrebna obnova jugoslavenstva, potrebno je razlučivanje lažnog jugoslavenstva od pravoga. Jugoslavenstvo je religija. Ono se mora ispovijedati iskreno. Ne može biti uslovnih Jugoslavena, kao što čovjek ne može uslovno vjerovati i uslovno biti pošten. Ne može Hrvat kazati da će biti Jugoslaven uz uslov da to bude i Srbin i obratno. Jugoslavenstvo nije koncesija hrvatstva srpstvu ni srpstva hrvatstvu", pišu uz ostalo Novosti.

 

Dramatična vijest iz Beograda – kralju Petru iznenada je pozlilo u rezidenciji na Topčideru i on se oko 8 sati navečer srušio u nesvijest. Temperatura mu je 38,3, a puls 120. Vjeruje se da je posrijedi teška upala pluća. Regent Aleksandar, koji se nalazi u Parizu, hitno je pozvan da se vrati u zemlju.

 

Katastrofalna nesreća dogodila se na savskom mostu u Beogradu. Most koji vodi od obale do gradskog kupališta iznenada se urušio, a svi oni koji su se toga trenutka našli na njemu pali su u rijeku. Javlja se o velikom broju mrtvih, kao i da su dosad iz rijeke izvučena tri mrtva tijela – jedna žena i dvoje djece.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više