Novosti

Kronika

Stoti kontejner SNV-a petrinjskoj bolnici

U okviru akcije "Banija je naša kuća" Srpsko narodno vijeće u petak je, uz pomoć donatora, podijelilo stoti kontejner od kojih je posljednji uručen petrinjskom Odjelu pulmologije za dijagnostičku obradu pacijenata

Large pupovac bolnica

Milorad Pupovac i Gordana Stjepanović

U sklopu akcije "Banija je naša kuća" Srpsko narodno vijeće u petak je doniralo i stoti jubilarni kontejner i to Odjelu pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja Nove bolnice u Petrinji, koji će služiti za dijagnostičku obradu pacijenata.

Predajući kontejner Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, naglasio je kako je ovo jedina bolnica za plućne bolesti u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je osposobljena za rad i to zahvaljujući okolnim općinama koje su pomogle kako pacijenti ne bi morali putovati u okolne županije i duže čekati na dijagnostiku i liječenje.

- Raduje nas što smo mogli pomoći s ovim kontejnerom, jer želimo i doktorici i cijelom Odjelu maksimalno pomoći, s obzirom na to da oni rade posao koji nitko na ovom području ne radi – kazao je Pupovac.

Doktorica Gordana Stjepanović, voditeljica petrinjskog Odjela za pulomologiju i produljeno liječenje s palijativnom skrbi, podsjetila je na oštećenja koje je izazvao potres na bivšoj specijalnoj bolnici u Petrinji.

- Poslije potresa ostali smo bez prostora za rad, iselili smo pacijente i u teškoj situaciji uspjeli ih premjestiti u bolnice u Zagrebu. Poslije potresa osoblje bolnice nije sjedilo skrštenih ruku. Dali smo se na posao, i uz moju inicijativu i uz pomoć dobrih ljudi iz općina Vojnić i Krnjak, koje su donirale sredstva i ljudstvo te pomogli preurediti prostorije bivšeg restorana u bolnički odjel. Mogu s ponosom reći da je to u ovim izvanrednim uvjetima jedini odjel službe za interne bolesti u Sisku koji sada funkcionira i ima hospitalizirane pacijente. Imamo dvije bolesničke sobe sa po sedam kreveta za muške i ženske bolesnice i bolesnike u kojima je trenutno devet pacijenata, a od početka rada 18. siječnja kroz odjel je prošlo 19 pacijenata. Osigurali smo i rad u pulmološkoj ambulanti koji je osobito otežan, jer je u tom kontejneru smještena i dijagnostika pa je cijeli proces rada usporen. Donacijom SNV-a, na kojoj vam se od srca zahvaljujem i u osobno ime, i u ime osoblja bolnice te posebno u ime pacijenata, taj rad će biti uvelike olakšan, s obzirom na to da ćemo dijagnostiku prebaciti u novi kontejner. Radimo i dalje u dvije smjene i do sada smo u 14 dana pregledali 126 pacijenata. Nastojat ćemo i dalje tako raditi i pokušati poboljšati uvjete u ovim teškim vremenima. Velika mi je čast primiti ovu donaciju – kazala je doktorica Stjepanović.

U suradnji s više donatora iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, SNV je osigurao da se na potresom stradala područja Banije dostavi stotinu kontejnera koji služe za privremeno stambeno zbrinjavanje stanovništva, urede pomoći i, poput Petrinje, kao bolnički odjeli. Uz to, u okviru akcije „Banija je naša kuća“, dopremljene su tone građevinskog materijala, humanitarne pomoći i higijenskih potrepština, a posebnu važnost SNV je pritom dao i pružanju psihosocijalne pomoći, koja je jednako važna u ovim teškim uvjetima.

Akcija ide dalje. Video pogledjate ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više