Novosti

Društvo

Sudstvo u ofenzivi

Praksa tužakanja novinara i medija za krajnji cilj ima financijsko uništavanje medija i uvođenje autocenzure. Ako se nastave sistemski progon i pravosudna agresija na novinare, HND će organizirati veliki novinarski prosvjed, rekao je Hrvoje Zovko

Large pxl 120919 25981147

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Mediji i novinari suočeni su s novim valom tužbi sa zatraženim visokim odštetnim zahtjevima. Zanimljivo je da su se sada pojedini suci pokazali kao najagilniji u tome s obzirom na iznose kojima cijene svoje duševne boli i osjećaje povrijeđene od novinara koji su se drznuli pisati o njihovoj imovini.

Po navodima koje je javnosti predstavilo Hrvatsko novinarsko društvo, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban je portal Telegram.hr i novinara Dragu Hedla tužio zbog pet tekstova na temu njegove imovine, tražeći 100.000 eura odštete. Govoreći o ovom slučaju, glavna urednica Telegrama Jelena Valentić naglasila je da hrvatsko sudstvo ne primjenjuje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je oborio upravo nekoliko tužbi za odštetu.

"Ova praksa tužakanja novinara i medija za krajnji cilj ima financijsko uništavanje medija i uvođenje autocenzure, zbog čega će posljedice osjećati cijelo društvo", rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Kao loše primjere naveo je neke presude kojima su suci dobili sporove protiv novinara i medija, kao zadarski sudac Ivan Marković u postupku protiv portala Index.hr uz 99.000 kuna odštete. Tu je i presuda zagrebačkog Županijskog suda koji je poništio nepravomoćnu oslobađajuću presudu urednici šibenskog portala Tris Davorki Blažević koju je tužila sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić Baranović tražeći 150.000 kuna. Spomenute su i nepravomoćne presude protiv potpredsjednika HND-a Gorana Gazdeka kojeg je tužila jedna SDP-ova saborska zastupnica. Zovko je ocijenio da su "duševne boli u Hrvatskoj unosan biznis i najbolje se liječe visokim odštetnim zahtjevima".

"Protiv Drage Hedla su davno išli kalašnjikovima i drugim oružjem, a sada ga pokušavaju slomiti sofisticiranijim metodama. To neće proći i stajemo do kraja u zaštitu novinarstva i svojih kolega", rekao je potpredsjednik HND-a Branko Mijić.

"Zato će HND, ako se nastave sistemski progon i pravosudna agresija na novinare, organizirati veliki novinarski prosvjed kako bi ukazao na nepodnošljivo stanje", podvukao je Zovko, koji je HRT-u čestitao zbog ironične "nagrade Europskog udruženja nevladinih udruga za najvećeg evropskog ovisnika o tužbama protiv novinara" i pozvao čelne ljude ove TV kuće da je javno preuzmu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više