>

novosti logo

Kronika Kronika

Susret s tri poluvremena

U Vojniću odigrana utakmica manjinskih nogometnih reprezentacija Roma i Srba: Druženje srpske i romske nogometne momčadi je nastavljeno na tradicionalnoj Zelenoj noći NK Petrova gora, kluba iz kojeg je potekla ideja za formiranje reprezentacije

Na mjesnom nogometnom igralištu u Vojniću, prošle subote u 11 sati, kada je sunce već bilo gotovu u zenitu, na 34 celzijusa u hladu (kojega nije bilo ni za lijek) odigrana je utakmica reprezentacija nacionalnih manjina Srba i Roma.

Sucima Željku Bućanu i Dominiku Jukiću iz Duge Rese i Dariju Klišaninu iz Karlovca nije bilo teško odraditi posao jer su igrači, svi do jednoga, igrali u pravom sportskom duhu, s puno poštovanja prema protivniku. Zbog vrućine, zaredale su česte izmjene, a jedino osvježenje bilo je hladno pivo poslije utakmice. Premda je bila riječ o prijateljskoj i revijalnoj utakmici, akteri su se svojski trudili nadigrati protivnika. Bezuspješno, jer je konačni rezultat bio neriješen; 1:1. Poslije ovakvog rezultata obično se kaže da je najpravedniji, pa se i mi priklanjamo tom uvriježenom stereotipu.

Nogometna utakmica između Srba i Roma, bila je dio cjelodnevnog (i cjelonoćnog) druženja domaćeg NK Petrova gora poznatog ovdje kao ‘Zelena noć’. Svaka manifestacija, pa tako i ova u Vojniću, ima nekoga tko ‘o svemu sve zna’, pa su nas uputili na poznatog nogometnog menadžera Milana Martinović, rodom iz obližnje iz Donje Brusovače, čovjeka koji je pokrenuo ovu zamisao.

- Ideju za organizaciju ove utakmice dobio sam prošle godine u Vukovaru, kada je u lipnju, na inicijativu članova našeg nogometnog kluba Petrova gora, odigrana prva utakmica između reprezentacija srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine iz Srbije. Mi, Srbi iz Hrvatske, stekli smo dobra iskustva u organizaciji takvih utakmica, jer smo sudjelovali na Evropskom prvenstvu nacionalnih manjina u Italiji u Južnom Tirolu. U tome su nas podržali Srpsko narodno vijeće i Hrvatski nogometni savez. Svojevrstan kuriozitet bio je što su u Italiju, u jednom autobusu, zajedno, putovali Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije. Bila je to neponovljiva, nezaboravna i sjajna atmosfera, kakva se samo poželjeti može. Probajte zamisliti da nogometaši Hajduka i Dinama na utakmicu idu istim autobusom. Nezamislivo, a u našem autobusu, dvije momčadi zajedno su pjevale i pričale viceve - prisjeća se Milan Martinović događaja otprije godinu dana detaljno opisanih u Novostima.

Nogometni klub Petrova gora iz Vojnića, svake godine organizira ‘Zelenu noć’. Ova sportska manifestacija zalaskom sunca, prelazi u druženje uz glazbu, iće i piće, sve do jutarnjih sati. Uz sadašnje članove kluba, ‘Zelena noć’ okuplja veterane, nekadašnje igrače lokalnog kluba, ne samo iz Vojnića, već i one rasute diljem svijeta i brojne goste. Poznato je da u Vojniću postoje dva nogometna kluba. Petrova gora, u kojemu uglavnom igraju Srbi i Vojnić 95, sastavljen pretežno od Hrvata doseljenih iz Bosne i Hercegovine. Martinović podsjeća da klubovi odlično surađuju, međusobno se pomažu, a njihovi međusobni susreti prolaze bez incidenata. Ovogodišnji nogometni susret nije propustio ni Predrag Krupljan, predstavnik SNV-a.

- Zajedno s nogometnim klubovima s područja u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, SNV je pokrenuo inicijativu za osnivanje nogometne reprezentacije srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Ne mogu, a da ne spomenem da je ideja za osnivanje reprezentacije srpske nacionalne manjine krenula upravo odavde, iz nogometnog kluba Petrova gora iz Vojnića – naglašava Krupljan. Igrač momčadi Srba u Hrvatskoj Radomir Palić iz Trpinje, svojski se srudio na travnjaku da pobijedi, ali je zadovoljan rezultatom.

- Ovo je bilo odlično organizirano i stekao sam dosta novih poznanstava. Za reprezentaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj nastupio sam prošle godine u Italiji, pa već imam neka iskustva, jer mi je ovo već peta utakmica.

Reprezentativac srpske nacionalne manjine Aleksandar Glamočak iz Vukovara, ima za utakmicu u Vojniću samo dvije rečenice: ‘Ovakvi susreti čine nas ljudima. Organizacija je na najvišem nivou’. Goran Lukić iz Slavonskog Broda, već je nekoliko puta nastupio za reprezentaciju romske nacionalne manjine na poziciji lijevog bočnog.

- Ovakvi susreti trebaju biti što češći i treba ih proširiti na sve nacionalne manjine u Hrvatskoj, a ima ih podosta. Današnji protivnik Srbi, bili su prilično žilavi i nismo ih mogli slomiti. Ostaje da ih pobijedimo u iću i piću. – rekao je veselo Lukić. Antonio Dedić iz Zagreba za reprezentaciju Roma u Hrvatskoj nastupa već 13 godina.

- Ova utakmica možda je samo na prvi pogled nevažna i nezanimljiva. Oni koji tako misle, varaju se. Važnija je od nekih mnogo većih utakmica jer ne razdvaja, već povezuje. To se najbolje vidi prije i poslije utakmice – rekao je Dedić. Treće poluvrijeme započelo je zajedničkim ručkom pod krovom izletišta Muljava na Petrovoj gori, a nastavilo se druženjem na ‘Zelenoj noći’ gdje su se sudionicima nogometne utakmice, pridružili brojni mještani Vojnića i okolnih sela.

- Ovo je utakmica kojom želimo poručiti da se ljudi mogu i moraju respektirati bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože. U Hrvatskoj postoje 23 nacionalne manjine, a susreti, kao ovaj danas u Vojniću, pokazuje da među nacionalnim manjinama u Hrvatskoj ne postoje granice, već suradnja i međusobno uvažavanje. – dodao je čuveni šef romske reprezentacije Ibrahim Dedić Toti.

1/1