Novosti

Kronika

Свeчaнo у Пoпoвцу

Tрaдициoнaлнo прaзничкo дружeњe у бaрaњскoм мeсту: Oргaнизoвaнa je излoжбa eтнoгрaфскoг блaгa, уникaтних рукoтвoринa и стaринa стaрих стo гoдинa

3smfo36zwrhw8p1s6unzpx8igc8

Vredne domaćice iz Popovca

Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) Opštine Popovac organizovalo je 11. januara tradicionalno, sedmo božićno i novogodišnje druženje. Sala popovačkog doma bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Uz hleb i sol te piće dobrodošlice, organizatori su dočekali svakog gosta.

Organizovana je izložba etnografskog blaga, unikatnih rukotvorina i starina starih sto godina, koje su se prenosile iz generacije u generaciju, i koje čine neizostavni deo tradicije. Svaki od izloženih predmeta je unikat, a korišćeni su u prilikama kao što su svatovi, veridbe i krsne slave. Neki predmeti koji su doneseni iz susednih mesta i dalje čine miraz koji su devojke prilikom udaje donosile u kuću budućeg muža. Nažalost vremena u kojima živimo ne uklapaju se u ambijent izložbe jer svatovi se više ne kite peškirima, kreveti ne prekrivaju ćilimima, a nekadašnje rukom tkane stolnjake, danas su zamenili jednokratni i papirnati. Zbog neimaštine, ali i nebrige mlađih generacija, mnogi slični predmeti su trajno uništeni ili prodani raznim kolekcionarima etnografskog blaga. Iz tog razloga razumljiva je želja VSNM-a Opštine Popovac da ove eksponate adekvatno smeste i čuvaju kako bi se sačuvali običaji koji će budućim generacijama biti najbolji putokaz o bogatoj istoriji. Izložene su rukotvorine i starine deo porodičnog nasleđa porodica Mišljenović, Podoreški, Ćika, Vuković, Milanović, Jovanović i Šarić.

Nakon razgledavanja izložbe i intoniranja himni ‘Lijepa naša’ i ‘Bože pravde’ prisutne je pozdravio Radojko Strajnić, predsednik VSNM-a Opštine Popovac koji se u kraćem govoru osvrnuo na aktivnosti veća u proteklom periodu. Prisutnima su se takođe obratili Zoran Milošević (SDSS) i Zoran Kontak (HDZ), zamenik načelnika i načelnik Opštine, koji su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih odnosa između manjinskog i većinskog naroda u opštini. Tradicionalnom druženju prisustvovali su brojne ličnosti iz političkog i javnog života Baranje. Uz bogatu trpezu za koje su se pobrinule vredne domaćice, kojima su organizatori svečanosti neizmerno zahvalni, te poziv da svečanost protekne u dobrom raspoloženju, druženje je potrajalo do ponoći.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više