Novosti

Društvo

Svećenici seksualno zlostavljali 216.000 maloljetnika u Francuskoj

Najmanje 216.000 maloljetnika u posljednjih 70 godina bile su žrtve između 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika katoličkog klera u Francuskoj. Podsjećamo na primjere svećeničkog zlostavljanja djece u Hrvatskoj

Large ljubicic

Prvi svećenik u Hrvatskoj koji je zbog seksualnog zlostavljanja djece završio u zatvoru bio je don Drago Ljubičić (foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Svećenici i drugi pripadnici klera u posljednjih 70 godina seksualno su zlostavljali 216.000 maloljetnika u Francuskoj, pokazuju rezultati istrage neovisne komisije koja je istraživala pedofiliju u francuskoj Katoličkoj crkvi. Taj broj bi mogao narasti i do 330.000 ako bi se uključivali i vjernici koji su radili za Crkvu, poručio je čelnik komisije Jean-Marc Sauve, piše BBC, a prenosi portal Telegram.

Sauve je na predstavljanju izvješća rekao kako su otkrili da je od 1950. unutar Crkve djelovalo između 2900 i 3200 pedofila od ukupno 115.000 svećenika i drugih pripadnika klera u Francuskoj.

Sauve, inače visoki državni dužnosnik, osudio je crkvenu hijerarhiju i cijelu instituciju nazvao disfunkcionalnom. Naglasio je da taj problem još uvijek postoji te da je Crkva pokazivala potpunu i okrutnu ravnodušnost prema žrtvama i da se to počelo mijenjati tek nakon 2000. godine.

Francuska Katolička crkva je u nedjelju na Twitteru objavila molitvu uime žrtava seksualnog zlostavljanja, dodavši kako će se moliti i danas. “Dragi Gospodine, povjeravamo ti sve one koji su bili žrtve nasilja i seksualnih napada u Crkvi. Molimo se da ćemo uvijek moći računati na tvoju podršku i pomoć tijekom ovih iskušenja”, objavili su u nedjelju. U ožujku su rekli da će predložiti financijsku naknadu žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Prije osnivanja komisije papa Franjo je obvezao one koji znaju za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi da to prijave svojim nadređenima, a ove je godine napravio dosad najveću reviziju crkvenih zakona u posljednjih 40 godina, prema kojoj inzistira da biskupi poduzmu mjere protiv pripadnika klera koji zlostavljaju maloljetnike i pripadnike ranjivih skupina. Međutim, postoje i kritičari koji smatraju da nije učinio dovoljno.

Prošlogodišnje izvješće objavljeno u Britaniji je otkrilo kako je Katolička crkva zaprimila stotine prigovora za više od 3000 slučajeva zlostavljanja djece u Engleskoj i Walesu između 1970. i 2015. godine, kao i da je od 2016. bilo više od 100 optužbi o navodnom zlostavljanju.

Prvi svećenik u Hrvatskoj osuđen za pedofiliju bio je župnik iz zagrebačkih Šestina Ivan Čuček. On je pipkao djevojčice u petom i šestom razredu kojima je na zamjeni predavao vjeronauk. Nepravomoćnom presudom župnik Čuček 2003. osuđen je na godinu i devet mjeseci zatvora zbog 13 slučajeva bludničenja nad djevojčicama i zadovoljavanja pohote. Županijski sud, međutim, preinačio je kaznu u uvjetnu, pa je Čuček osuđen na godinu i šest mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od tri godine, a jedno od obrazloženja uvjetne kazne bilo je to da više nije u kontaktu s djecom. Nakon što mu je prošla uvjetna kazna, 2008. prebačen je u crkvu na Dolcu, gdje je služio misu i pripremao djecu za krizmu.

Prvi svećenik u Hrvatskoj koji je zbog seksualnog zlostavljanja, također djece, završio u zatvoru, bio je don Drago Ljubičić. Njega su čak poimenice naveli redatelji filma "Spotlight" na odjavnoj špici s popisom svećenika osuđenih zbog pedofilije diljem svijeta. Ljubičić je bio župnik u Banjolu na Rabu do lipnja 2007. kada je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci predložilo istragu nad njim zbog sumnji da je u župi zlostavljao petoricu dječaka u dobi između osam i 11 godina, i to i kao župnik u prostorijama Župe Svete Lucije i u područnoj osnovnoj školi kao vjeroučitelj. U prosincu 2007. prvostupanjski je osuđen na tri godine zatvora, da bi mu Županijski sud u Rijeci to i potvrdio, doduše, tek u studenom 2009. godine. Sad već kao osuđen za zločin, nekoliko tjedana proveo je u zatvorskoj bolnici, a potom u kaznionicu u Lepoglavi, na odjel u kojem su smješteni osuđeni za ubojstva. Večernji list je pisao da bi, da je dosuđenu kaznu izdržao u cijelosti, iz zatvora trebao izaći 2. siječnja 2013., ali je na slobodu pušten već u svibnju 2012., sedam mjeseci ranije.

Jedan od najpoznatijih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi u Hrvatskoj je onaj svećenika Nedjeljka Ivanova iz Bibinja koji je zlostavljao dječake na ispovijedi. On je tražio od njih da mu pokažu spolovilo i pričaju o masturbaciji, a za to vrijeme bi mu morali sjediti u krilu i držao im je ruku na spolovilu. Prema dostupnim informacijama, zlostavljao je preko stotinu dječaka. Protiv njega nije pokrenut kazneni i sudski postupak jer su kaznena djela otišla u zastaru.

Jedan od slučajeva bio je i onaj fratra iz samostana Sv. Frane koji je suspendiran zbog sumnje da je dulji niz godina seksualno zlostavljao veći broj maloljetnika. Za još jedan gnjusni zločin doznalo se iz medija kada na vidjelo izašla priča o svećeničkom zlostavljanju 2002. Svećenik u jednom slavonskom gradu je tada 15-godišnjem dječaku ponudio pivo, otišao za njim u kupaonicu, prišao mu s leđa i neprikladno ga dirao, a potom ga odveo u sobu i silovao. Jednogodišnja zatvorska kazna zamijenjena je radom za opće dobro.

Svećenik iz Imotske krajine Ante Madunić 2012. osuđen je na Općinskom sudu u Splitu zbog spolnog odnosa zlouporabom položaja. Svećenik je tinejdžericama, svojim župljankama, slao tisuće lascivnih SMS poruka i davao novac za seks. Nepravomoćno je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora. Županijski sud u Splitu je slučaj vratio na ponovljeno suđenje, no Madunić je prije toga preminuo.

Župnik Mladen Kožina iz župe Presvetog Srca Isusova, koja se nalazi u sklopu bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, pravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom. Bio je optužen da je s interneta skidao fotografije obnažene djece ili maloljetnika u eksplicitnom seksualnom ponašanju, a uhićen je u listopadu 2011. u sklopu velike antipedofilske akcije kodnog naziva "Oliver" koju je pokrenuo britanski Scotland Yard. Kožina je nakon uhićenja pušten da se brani sa slobode. Priznao je djelo i pokajao se, a uz zatvorsku kaznu sankcionirala ga je i Crkva.

Novosti su otkrile da su mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan devet godina krili od javnosti i policije prijavu za pedofiliju u dječjem domu ‘Ivan Pavao II’ u Čitluku za što su oštećenice krivile tamošnjeg svećenika fra Kornelija Kordića.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više