Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Kolinda, popovi i industrija smrti

Nitko iz inače vrlo agresivnih turbokatoličkih pokreta nije reagirao na činjenicu da je predsjednica države dala mirovine dvojici svećenika zbog doprinosa razvoju Oružanih snaga, čija je glavna misija suprotstavljena Božjoj zapovijedi koja zabranjuje ubijanje

W2ndtmtb1mtekh0zzf5qle28f3z

Vrhovna zapovjednica svako malo nagrađuje biskupa Jezerinca (foto Robert Anić/PIXSELL)

Kler

Kolinda Grabar-Kitarović ulaže nadljudske napore da joj niti jedan dio prvog (jedinog?) mandata, čak ni sam kraj, ne ostane zapamćen po nečem zrelom, ozbiljnom, trezvenom. Gospođa je primjerice ovih dana zavrijedila medijsku pažnju time što je medijima odbijala otkriti kome je dala povlaštene mirovine zbog osobitog doprinosa razvoju Oružanih snaga. Predsjedničina stidljivost postala je jasnije kada su do javnosti, istina, neslužbenim kanalima, stigla imena sretnih dobitnika. Dakle, ponovimo ako ste slučajno propustili, Kolinda Grabar-Kitarović mirovinom je, za poseban doprinos razvoju Oružanih snaga, nagradila vojnog ordinarija u miru Jurja Jezerinca i monsinjora Jakova Mamića, generalnog vikara Vojnog ordinarijata. Jezerinac je, podsjetimo, razvoju vojske posebno doprinosio i izjavama poput one slavne da se najskuplji parfemi prave od pobačene djece. Predsjedničina odluka da svakog mjeseca daruje novac poreznih obveznika još dvojici svećenika u državi u kojoj se desetljećima novac svih građana, neovisno o tome vjeruju li i u što, daje Katoličkoj crkvi, problematična je sa svake razine. A mi ćemo tek zapaziti kako su Jezerinac i Mamić dali maksimalan doprinos razvoju mašinerije čija je glavna misija ignoriranje pete Božje zapovijedi. One koja nalaže ‘Ne ubij!’. Željka Markić i društvo šute. Nećemo biti licemjerni, drugo nismo ni očekivali.

KBC

Čak su i HDZ-ovski mediji zapazili da su svi HDZ-ovi saborski zastupnici glasali protiv prijedloga povećanja kapitalnih izdvajanja za splitsku bolnicu s četiri na 14 milijuna kuna. Iza ovoga krije se politička igrica. Amandman je predložio Miro Bulj iz Mosta, stranke poznate po tome što se dvaput dokopala vlasti s parolom ‘ni s HDZ-om ni sa SDP-om’ pa oba puta koalirala s HDZ-om. No otkako ih je aktualni HDZ-ov lider Andrej Plenković najurio iz vlasti, a bilo je to prije dvije i pol godine, članovi Mosta pretvorili su se u ogorčene opozicionare, pa se bivšoj ljubavi osvećuju i na ovakav način. Jer HDZ, naravno, ne može stvoriti deset milijuna kuna za splitsku bolnicu, ali ih ne bi mogao stvoriti ni da je u koaliciji s Mostom. Uostalom, pamtimo još kako je HDZ-ova i Mostova vlada uglavnom bila posvećena destrukciji. Ili, ukratko, ni jednima ni drugima ne treba vjerovati. I malo šale za kraj. Evo kako je odbijanje Buljeva prijedloga objasnio HDZ-ovac Petar Škorić. ‘Oporba uvijek daje amandmane na prijedlog proračuna i tada ispada da se oni brinu o svemu i o svima. Proračun je toliki koliki jest. Moramo se krpati s onim što imamo’, mudro je zapazio Škorić, kojeg je matična partija prisilila da se s nekakvom novinarskom diplomom krpa na mjestu direktora Županijske uprave za ceste. Rat Mosta i HDZ-a je sukob bez nevinih.

Bandić

O optužnicama i kaznenim prijavama protiv Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, moglo bi se pisati tjednima, a da ispisane riječi ne obuhvate sve što bi trebale. Svejedno, Bandić stoji čvršće od ograde Remetinca, čak i sada kada znamo da je Grad Zagreb dao tvrtki Eko sajam, čiji je direktor Zdravko Krajina, bivši Bandićev vozač, u najam 51 kućicu na Trgu bana Jelačića po cijeni od 10.500 kuna. A on ili oni – tvrtka, naime – proslijedili su ih Zagrebačkoj županiji u zakup, ali pod bitno nepovoljnijim uvjetima. Županija će naime dobiti 13 kućica, ali svaku mora platiti pet tisuća kuna. Plus PDV. Na pitanja o ovome Bandić ne daje odgovore. Po običaju. Nije u Bandiću problem.

Dernek

Koliko smo samo dramatičnih najava pročitali. Te iznajmit će se sabornica, te doći će četnik Aleksandar Vučić, te će četnik Aleksandar Vučić govoriti usred hrvatske sabornice, a to je udar na čast tog uglednog doma u kojem sjede veličine poput Branimira Glavaša… Na koncu, od koječeg se odustalo, i od iznajmljivanja sabornice i od dolaska Vučića, ali ne i od kongresa Evropske pučke stranke. Održat će se u zagrebačkoj Areni i na njega, uz ostale, stiže i njemačka kancelarka Angela Merkel, ali zadržat će se svega jedan dan. Bit će ovo divna prilika za Andreja Plenkovića da malo prošeta svoj engleski i eventualno pohvata kontakte među istaknutim predstavnicima najveće političke grupacije u Evropskoj uniji kojoj pripada i HDZ. Dobri će mu kontakti među utjecajnim političarima vjerojatno zatrebati nakon idućih unutarstranačkih izbora. Kako sada stvari stoje, malo tko se kladi na njegovu pobjedu. Ali to je neka buduća tema. Sada će premijer uživati, dok njegova vlada ne nalazi način da zaustavi štrajk prosvjetara.

Croxit

Od početka sljedeće godine Hrvatska preuzima predsjedanje Evropskom unijom, a jedan od ozbiljnijih izazova pred njom bit će pregovaranje o Brexitu. Točnije, Hrvatska će postati glavni pregovarač za Brexit. Po internetu su počele kružiti zafrkancije koje ovu činjenicu povezuju s anegdotalnom neefikasnošću hrvatske administracije. Hrvatska vodi pregovore o nečemu? To treba pratiti.

Krađa

Srđan Djaković, dugogodišnji voditelj poslovnice OTP banke u Vrlici, uzeo je 11,4 milijuna kuna iz sefa banke koju je vodio i krenuo u nepoznato. Bilo je to 8. studenoga. Desetak dana kasnije, evo ga na vratima splitske policije. Predao se, ali nije donio sav novac. Nedostaje veći dio, 8,9 milijuna kuna. Osim za novcem, policija traga i za četrdesetpetogodišnjakom koji je Djakovića prevezao u Bosnu i Hercegovinu. Odakle se nestašni bankar, kako se čini, vratio preko državne granice bez osobitih problema jer ga do Splita nitko nije zaustavio. Djakoviću zasad dugujemo zahvalnost što nas je podsjetio na onu glasovitu koja nas uči da je veći zločin osnovati nego opljačkati banku. Nismo sigurni da će je policajci, državni odvjetnici i suci uzeti u obzir.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više