Novosti

Društvo

Nestašni župnik

Župnik Tomislav Vlahović je priznao da je 1. maja osobno okačio na zgradi Župe Sali, na Dugom otoku kod Zadra, zastavu HOS-a s ustaškim sloganom "Za dom spremni" pravdajući to godišnjicom Bljeska i pogibije Franka Lisice

Large pxl 261120 30958226

Sali na Dugom otoku (foto Dino Stanin/PIXSELL)

Mještani Salija na Dugom otoku kod Zadra ostali su zgranuti kad je 1. maja na zgradi Župe Sali, uz službenu hrvatsku zastavu, osvanula zastava HOS-a s ustaškim sloganom "Za dom spremni". Čim su vidjeli crnu krpu, mještani su Slobodnoj Dalmaciji poslali njene fotografije, a neki su gađali prozore župe jajima.

Novinari su zbog zastave nazvali župnika Tomislava Vlahovića koji je priznao da je osobno okačio barjak pravdajući to godišnjicom Bljeska i pogibije Franka Lisice. Na pitanje da li je primjereno da na crkvenoj zgradi bude istaknuta zastava neke vojne jedinice, župnik je novinare nazvao "partizančinama koji su kao i oni koji izvrću povijesne insignije i lažu", a onda ih je nastavio častiti nimalo pobožnim rječnikom.

Reagirala je Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije koja je svoju nelagodu podijelila sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. "Zbog onoga što smo pročitali u medijima ocijenili smo da događaj zaslužuje Vašu pozornost i moguću intervenciju" jer, kako su napisali, "istaknuto obilježje u kojem se ističe pozdrav NDH među mještanima je izazvalo nelagodu. Ta nelagoda proširila se diljem naše Županije, a i šire. Mi, zadarski antifašisti smo, također, vrlo neugodno iznenađeni, a ovim pismom izražavamo naše negodovanje". Antifašisti su zamolili nadbiskupa da "svojim autoritetom i nespornim ugledom učini sve da se saniraju posljedice neodgovornog postupka svećenika". "Bilo je za očekivati da svećenik, sukladno svom poslanju, radi na zbližavanju ljudi, širenju vjere, ljubavi i zajedništva, a ne da se zbog njegove nepromišljenosti sije mržnja i dodatne podjele koje nikome ne trebaju", naveli su antifašisti, čvrsto uvjereni da će nadbiskup Puljić "učiniti sve potrebno i najbolje da se popravi šteta koja je nepotrebno učinjena krivim korištenjem objekta molitve – crkve".

Hoće li se nadbiskup Puljić ograditi od postupka svog podređenog, kao što su se HRT i upravitelj crkve u Prozorju kod Dugog Sela Ilija Grgić ogradili od patera Dominika Gerbica i njegove propovijedi izrečene na direktno prenošenoj misi, u kojoj je napao pravoslavne sveštenike i sve stranke ljevije od krajnje desnice, još je neizvjesno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više