>

novosti logo

NDH za 200 maraka

Deset mjeseci nakon što je u propovijedi veličao NDH, uz izravan prijenos uobičajeno skandaloznog HRT-a, prior dominikanskog samostana u Splitu Luka Prcela morat će sredinom ožujka pred Prekršajnim sudom u Splitu objasniti svoje stavove. Prcela je javnosti poznat po dugogodišnjem služenju mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, za što su morali znati i urednici HRT-a. Prijenos mise od 8. svibnja prošle godine pokazao je da je napao čak i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

‘Nikako joj ne mogu oprostiti njenu izjavu da je NDH bila zločinačka’, izrekao je Prcela pred milijunskim auditorijem. HRT je nakon reakcije gledateljstva, nemušto i anemično, osudio Prcelin istup: ‘Osuđujemo svaki oblik govora mržnje i ograđujemo se od takva govora, a stavovi i mišljenja koji se prenose u izravnim radijskim i TV prijenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije.’ Također je rečeno da će poduzeti odgovarajuće mjere protiv zaposlenika koji su počinili propuste, no rezultate do danas nismo saznali.

Splitsko Državno odvjetništvo saopćilo je tada da nikakvu kaznenu prijavu od policije nije primilo. Prijavu je ipak podnijela novinarka Nataša Škaričić: DO je utvrdio da nema kaznene odgovornosti, ali je ima po zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira. Slučaj je predan splitskom Prekršajnom sudu, a za Prcelu je zatražena maksimalna kazna od 200 DEM u kunskoj protuvrijednosti, po starom prekršajnom zakonu. Prcela nije imao komentar na upite medija hoće li 15. ožujka biti nazočan na sudu, ali su iz suda izjavili da on to ne mora učiniti, već je dovoljno samo pismeno očitovanje. Nataša Škaričić je potvrdila dolazak u svojstvu svjedokinje.

S obzirom na bolećivost dijela hrvatskog pravosuđa prema Katoličkoj crkvi, sva je prilika da će Prcela proći bez kazne. Otežavajuća okolnost mogla bi biti tek činjenica da je napao predsjednicu.

1/1