Novosti

Politika

Svi protiv Tomaševića

Tomislav Tomašević i Možemo! nude posve novu paradigmu političkog djelovanja i vode borbu protiv svih ostalih opcija u mnogo suštinskijem smislu no što se te druge opcije bore međusobno. To istovremeno znači i da su svi drugi protiv Tomaševića, kao jedinog kandidata koji garantira sustavnu demontažu Bandićevog nasljeđa

Large 1tomasevic jurica galoic

Vodi u anketama – Tomislav Tomašević (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Povodom iznenadne smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, premijer Andrej Plenković izjavio je da će nakon dva desetljeća rada Bandić "ostati zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve". Plenković, naravno, nije propustio spomenuti ni poslovičnu gradonačelnikovu "radnu energiju" i "entuzijazam", a naglasio je i kako je s pokojnikom surađivao na brojnim projektima. Nitko iz HDZ-a nije reagirao na ocjene Bandićeve zamjenice Jelene Pavičić Vukičević po kojima je političar s preko 250 kaznenih prijava i otvorena dva ozbiljna sudska procesa zbog korupcije – a protiv njegovih suradnika pokrenuto ih je još desetak – "obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana".

Tijekom godina političkog rada pokazali smo čvrste programske pozicije, tako da se nikako ne iscrpljujemo na toj "antibandićevskoj" etiketi. Teze po kojima, kako više nema Bandića, nema ni nas, plitki su medijski konstrukti – kaže Danijela Dolenec

Iz reakcija vrha Vlade i HDZ-a na Bandićevu smrt jasno je da u "stožernoj stranci" ciljaju na preuzimanje njegovih birača. Motiv je da se HDZ zadrži na poziciji moći u Zagrebu, s tom razlikom da se sada, vjerojatno, cilja i na to da se postane većinski dionik buduće vlasti. Ne radi se, naravno, samo o želji da se upravlja glavnim gradom – premda ni taj simbolički prestiž nije zanemariv – nego, još i više, htijenju da se pod svoju kontrolu stave ogromna financijska sredstva. Planirani prihodi zagrebačkog proračuna za 2021. iznose 13,65 milijardi kuna, na što treba dodati još nekoliko milijardi kuna prihoda Zagrebačkog holdinga. Tim sredstvima do sada je uvelike po svojoj volji raspolagao Milan Bandić, uzimajući u obzir da se morao odužiti brojnim pripadnicima interesnih grupa. Bandićev nasljednik naslijedit će dakle i ogromnu klijentelističku mrežu vezanu uz Grad ugovorima teškim stotine milijuna kuna. Nije pretjerano sumnjati da je HDZ-ov motiv preuzimanje i djelomična prilagodba te mreže, e kako bi javni novac tekao u džepove pojedinaca bliskih vladajućoj stranci. Drugim riječima, da nastavi funkcionirati Bandićev model upravljanja, odnosno da i nakon Bandićeve smrti nastavi živjeti "bandićizam", a da se tek donekle promijene imena kojima takav sistem uvelike koristi, pri čemu su interesi građana na posljednjem mjestu, iako se nemilice razbacuje upravo njihov novac.

Osim činjenice da je Plenković, nemajući boljeg rješenja, kao kandidata za gradonačelnika iz šešira izvukao nepoznatog i neuvjerljivog Davora Filipovića, prepreka takvim planovima je hipoteka HDZ-ovog braka s upravo preminulim kraljem afera, kao i višedesetljetna tradicija neuspjeha u metropoli. Čak i da preuzme velik dio Bandićevih birača, HDZ bi morao imati iznimno mnogo sreće da bude u poziciji formirati vlast, naročito s obzirom na zakrvljenost s drugim desnim opcijama – poput Mosta i Domovinskog pokreta – te činjenicu da će se Bandićeva Stranka rada i solidarnosti teško ili nikako oporaviti od ovog udarca. Što se SDP-a tiče, u posljednji čas kandidiran Joško Klisović – političar s određenom karijerom, iskustvom i ugledom, ali široj javnosti nedovoljno poznat – prije Bandićeve smrti je sa 12 do 13 posto potpore birača u neslužbenim anketama stajao bitno bolje od Filipovića. Predsjednik stranke Peđa Grbin raspustio je zagrebački SDP i time pokazao da namjerava ozbiljno počistiti stranku koja je Bandića proizvela. Međutim, SDP se čitavo desetljeće nakon što ga je bivši gradonačelnik samovoljno napustio pokazao nesposoban raščistiti s njegovim "spavačima". Osim toga, bez obzira na to što je nakon kandidature u javnim nastupima demonstrirao ozbiljnost, Klisović se nikada u svojoj političkoj i diplomatskoj karijeri nije bavio zagrebačkim problemima.

Svi koji misle da smo u teškoćama, uskoro će shvatiti da su oni ti koji imaju problem. Sadržaj se ne može stvoriti preko noći, niti netko tko se nikada nije bavio gradskim problemima može sve naučiti u roku od dva mjeseca – poručuje naš sugovornik iz platforme

Suštinsku promjenu dosadašnjeg načina upravljanja Zagrebom nude platforma Zagreb je naš! i njena sestrinska nacionalna organizacija Možemo! na čelu s kandidatom Tomislavom Tomaševićem. No mediji nagađaju da će Bandićeva smrt, osim što je kompletno izmiješala karte u predizbornoj utakmici – otvorivši širok prostor na desnici, ali ne samo tamo – najviše naškoditi upravo toj opciji, s obzirom na to da su Tomašević i ZJN! politički kapital stekli upravo u borbi dužoj od desetljeća protiv Bandića. S iznenadnim odlaskom glavnog oponenta i simbola korupcije, opast će – kažu analize – negativna mobilizacija zahvaljujući kojoj je potpora Tomaševiću nabujala na 27 posto, a on se afirmirao kao favorit. U samoj se platformi, međutim, s takvim procjenama nikako ne slažu.

- Istina je da dio naše prepoznatljivosti proizlazi iz toga da smo mi antiestablišment opcija. Međutim, tijekom godina političkog rada pokazali smo čvrste programske pozicije, tako da se nikako ne iscrpljujemo na toj "antibandićevskoj" etiketi. Teze po kojima, kako više nema Bandića, nema ni nas, plitki su medijski konstrukti. Ne samo da smo u svojim istupima uvijek povezivali HDZ i Bandića, nego mi jedini nudimo sigurnu promjenu. Ostalim velikim opcijama i dalje odgovara kontinuitet. Nije bitno samo tko je gradonačelnik, nego kolika je šansa za preživljavanje čitavog tog klijentelističkog modela. Bandićeva smrt zaista mijenja političku utakmicu, ali za nas se stvari najmanje mijenjaju - kaže za Novosti bliska Tomaševićeva suradnica, politologinja Danijela Dolenec.

Ističe da ZJN! nije povezan ni s jednim segmentom političkog establišmenta te da jedino ta opcija nikada nije sudjelovala u političkim trgovinama. Također, u platformi velik naglasak stavljaju na terenski rad. Još krajem prosinca pokrenuta je anketa u svih 17 zagrebačkih gradskih četvrti. Time se ne samo odozdo mapiraju problemi i uz zajednički, gradski, izrađuje i poseban program za svaku gradsku četvrt, nego je to istovremeno i snažno sredstvo mobilizacije. Neslužbeno, doznajemo da je opsežnu anketu ispunilo približno 6.000 građana, od čega je oko tisuću izrazilo želju da se priključi organizaciji.

Nepoznat i neuvjerljiv – Davor Filipović

Nepoznat i neuvjerljiv – Davor Filipović (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

- Danas primarno mjesto političke mobilizacije više nije mjesto rada, kao što je to u tradicionalnom kanonu ljevice, nego je to mjesto života. Razgovaramo s građanima i kapilarno poznajemo situaciju u svim četvrtima, od problema dostupnosti domova zdravlja, zastarjele mreže vrtića, škola i domova za starije do parkinga i centara za kulturu. Upravo smo po tom terenskom radu prepoznatljivi, i više nego po slici koju grade mediji. Izgradili smo mrežu neusporedivu s onima drugih stranaka - nastavlja Dolenec.

Iz dosadašnjeg je angažmana jasno da će u opsežnom izbornom programu ZJN!-a, koji će biti predstavljen polovinom mjeseca, veliku ulogu igrati obnova nakon potresa kao tema kroz koju se da uvesti čitav niz programskih prioriteta te uvezati "zelene" i "crvene" politike, od zelene javne nabave preko poštivanja Zakona o radu do energetske učinkovitosti i funkcioniranja javnih poduzeća.

Naizgled zdravorazumska računica kaže da bi, nakon što je nestala opasnost da Bandić osvoji i sedmi mandat, "umjerena" većina građana mogla svoj glas dati staloženom Klisoviću kao nekom tko ulijeva sigurnost, umjesto da se odvaži na avanturu povjeravanja Zagreba stranci osnovanoj prije nešto više od četiri godine. Međutim, u ZJN!-u su uvjereni da ta opasnost ne postoji, čak ni u slučaju da u drugi krug uđu Klisović i Tomašević.

- Svi koji misle da smo u teškoćama uskoro će shvatiti da su oni ti koji imaju problem. Sadržaj se ne može stvoriti preko noći, niti netko tko se nikada nije bavio gradskim problemima može sve naučiti u roku od dva mjeseca. Od svih protukandidata jedino je Filipović bio zastupnik u Gradskoj skupštini. S tim da se i on bavio isključivo uskim dijelom problema, odnosno financijama. A ostali nisu bili ni gradski zastupnici - poručuje neslužbeni izvor iz platforme.

Bez iskustva u lokalnoj politici – Joško Klisović

Bez iskustva u lokalnoj politici – Joško Klisović (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Računaju da će, mada se Klisovićev program vjerojatno neće drastično razlikovati od Tomaševićevog, građani umjeti ocijeniti tko je uvjerljiviji.

- Nama Zagreb nije tek jedna od tema kojima se bavimo. Od samog početka bavili smo se obranom javnih prostora, prava na grad u najširem smislu, i upravo smo se kroz obranu javnog interesa u mjestu života i politizirali - ističe Dolenec.

Nadalje, osim Tomaševića, sve druge gradonačelničke kandidate prati imidž "salonskih političara". Posljednjih dana opravdano se ističe da su upravo poznavanje terena, kontakt s građanima, pa i antielitizam jedine, ali bitne dodirne točke Tomaševića i preminulog gradonačelnika: Tomislav Klauški tako je rekao da je uz Bandića jedino čelnika ZJN!-a moguće zamisliti na slavnoj fotografiji na kojoj preminuli gradonačelnik hoda po blatu zagrebačkog romskog naselja Kozari putevi.

- Nismo mi salonska opcija, ni stranka centra grada. Bitan nam je ravnomjeran razvoj Zagreba i svih njegovih dijelova. Osim toga, naše važne teme su upravo javna infrastruktura, dakle vodovod, kanalizacija i sve ono što muči ljude iz siromašnijih dijelova grada - napominje sugovornik.

Bez obzira na rečeno, u ZJN!-u ne isključuju u potpunosti Filipovićeve šanse, s obzirom na HDZ-ovu stranačku mašineriju. Međutim, na desnici, ukoliko se upusti u utakmicu – i ako ne bude novih kandidata iznenađenja – najviše šanse vjerojatno ima Miroslav Škoro. U ZJN!-u se, doznajemo neslužbeno, čak nagađa da on ima više izgleda od Klisovića za ulazak u drugi krug. Navodno je prema računici Domovinskog pokreta, na parlamentarnim izborima za DP glasalo i više od polovine Bandićevih birača te se u DP-u nadaju da bi Škoro mogao dobaciti i do dvadesetak posto glasova te postati glavni kandidat desnice, bitno ispred Filipovića i Mostovog Zvonimira Troskota. Međutim, s obzirom na prevladavajući svjetonazor zagrebačkih birača i na primjerice Škorine stavove o pobačaju, on u drugom krugu nema šanse, pa bio njegov protivnik Tomašević ili Klisović, ocjenjuju u ZJN!-u.

Osim toga, Škoro kao kandidat za patrona umreženih klijentelističkih interesa ne može mnogo toga ponuditi, za razliku od HDZ-a koji kontrolira kompletnu državnu razinu, od pravosuđa do javnih tvrtki i javnog sektora u cjelini. Ulogu u konačnoj raspodjeli glasova odigrat će i kandidatura bivše Tuđmanove savjetnice Vesne Škare-Ožbolt, koja je također jasno dala naslutiti da cilja na Bandićeve birače. Što se same Bandićeve stranke tiče, njenim članovima – koje na okupu nije držalo doslovce nikakvo uvjerenje, nego goli interes i gradonačelnikova prijateljsko-očinska figura – jedina je nada da prebace izborni prag, osvoje nekoliko zastupničkih mandata i nametnu se kao faktor pri sastavljanju većine te tako nekako sačuvaju barem dio funkcija i osiguraju materijalnu egzistenciju.

U lovu na Bandićeve glasove – Miroslav Škoro

U lovu na Bandićeve glasove – Miroslav Škoro (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Bez obzira na odvijanje kampanje, Tomašević se, kako doznajemo, tijekom nešto više od dva mjeseca, koliko je ostalo do izbora, neće baviti drugim kandidatima ni ratovati s Klisovićem. Razlozi nisu samo koncentracija na afirmativnu kampanju i vlastiti program, kao ni činjenica da je SDP izgledan postizborni partner u Gradskoj skupštini, nego i procjena da se time nema što dobiti. Naime, u ZJN!-u smatraju da oni mogu zahvatiti mnogo širi bazen birača od SDP-a, odnosno da mogu mobilizirati velik broj ljudi koji inače ne izlaze na izbore ili koji ne bi nikada (više) glasali za SDP, a temeljem dosadašnjeg iskustva i istraživanja vjeruju da će im, zahvaljujući uvjerljivosti, povjerenje pokloniti i jedan dio desnih birača: lokalni su izbori drugačiji tip utakmice od nacionalnih gdje se sve gleda kroz ideološku optiku. Na taj će se način, drže naši sugovornici, više nego nadoknaditi nekoliko postotaka do sada Tomaševiću sklonih birača, koji su se možda vratili SDP-u nakon što je postalo jasno da će kandidat biti Klisović, a ne diskreditirani i neuvjerljivi Gordan Maras.

Tomaševića su drugi kandidati već počeli podcjenjivački opisivati kao poštovanja vrijednog "aktivista", ali bez ikakvog iskustva upravljanja. Za očekivati je da će se takve diskreditacije sve češće pojavljivati, kao i da će se propitivati kadrovski i stručni kapaciteti ZJN!-a da preuzmu Zagreb nakon što ga je Bandić, po općem uvjerenju kritičkog dijela javnosti, "spalio do temelja" i duboko uvaljao u žitko blato nestručnog upravljanja, nebrige i korupcije. U platformi pak ističu da je samo na programu radilo dvjestotinjak ljudi.

- Činjenica je da mi predstavljamo jedinu stvarnu promjenu i to stvara veliku neizvjesnost. Međutim, treba reći da je za funkcioniranje svih koji rade u Gradu i gradskim poduzećima odgovornost prije svega na vodećim ljudima, a ako stvari postavimo na drugačije osnove i zamijenimo ljude na ključnim pozicijama, kao što mi namjeravamo, velik broj ljudi nastavit će raditi u sustavu. Nadalje, nemamo nikakvih dugova ni prema kome, ni vojsku koju trebamo namiriti. Privid je da samo etablirane stranke imaju mašineriju, zapravo su kadrovski resursi nešto što dobivate stjecanjem pozicije moći. Ako nam građani daju povjerenje, nema sumnje da će se na javne natječaje za pročelnike i ravnatelje javnih ustanova javiti velik broj kvalitetnih ljudi, koji će htjeti raditi s nama. Konačno, gradonačelnik nije i ne treba biti izvršni direktor. Izazovi jesu ogromni, ali najvažniji su jasan program i hrabrost - zaključuje Dolenec.

Bez obzira na Bandićevu smrt, čini se da Tomašević i dalje u gradonačelničkoj utrci slovi kao neprikosnoveni favorit. Realna su očekivanja da svakako ulazi u drugi krug u kojem, kako za sada stoje stvari, izgledno pobjeđuje sve osim Klisovića, a lako moguće i njega. Međutim, s obzirom na to da je riječ o opciji koja nudi, za naše prilike, posve novu paradigmu političkog djelovanja, ZJN! i Tomašević vode borbu protiv svih ostalih opcija u mnogo suštinskijem smislu no što se te druge opcije bore međusobno. To istovremeno znači i da su svi drugi protiv ZJN!-a i Tomaševića kao jedinih koji garantiraju sustavno razmontiravanje Bandićevog nasljeđa. Osim toga, čak ako se i ne pojavi novi, snažni kandidat, svakako i ovdje vrijedi stara izreka kako u politici sedamdesetak dana znači – čitavu vječnost.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više