Novosti

Kronika

Svjedočenje o istini

Ovdje djeca nisu bila zbrinuta. Tu nisu bila svojom voljom ili voljom svojih roditelja, kazao je Franjo Habulin na 79. godišnjici oslobođenja ustaškog dječjeg logora u Jastrebarskom

Large pocast

Vaso Davidović, Franjo Habulin i Mihajlo Veljić

Uz prisustvo šezdesetak antifašista iz Zagreba, Karlovca, Samobora, Zeline i Hrvatskog Zagorja, u Jastrebarskom je 26. augusta obilježena 79. godišnjica oslobođena djece iz tamošnjeg ustaškog logora, jedinog u tada porobljenoj Evropi, namijenjenog isključivo djeci do 14 godina starosti.

Pod spomenik stradaloj djeci, skulpturu "Lik majke s djetetom u naručju" akademskog kipara Steve Petanića otkriven 1953. godine, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Sve prisutne, među kojima su bili preživjeli logoraši Mihajlo Veljić iz Zagreba i Vaso Davidović iz Karlovca, Franjo Habulin, predsjednik SABA RH i Ivan Fumić bivši predsjednik SABA, pozdravio je Petar Rajić, predsjednik antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

On je detaljno opisao događaje oko formiranja logora, uvjete u kakvima su uslovima djeca živjela i otkud su dovezena. Ispričao je da umrla i ubijena djeca nisu smjela biti sahranjivana na mjesnom groblju već izvan njega, upravo na mjestu gdje se nalazi spomenik. Logor se nalazio na tri lokacije, a formiran je 12. jula 1942. godine. O samoj akciji oslobođenja govorio je Mile Knežević iz zagrebačke sekcije Osme kordunaške udarne divizije. Logor su uzgred, na putu prema Žumberku, oslobodili borci Četvrte kordunaške narodno-oslobodilačke udarne brigade pod komandom narodnog heroja i generala Nikole Vidovića.

Dio oslobođene djece nastavio je put s partizanima na Žumberak pa na Kordun, dio ih je smješten kod obitelji po okolnim selima i Zagrebu, a dio je ostao u logoru. Neka djeca su iz udomljenih familija ponovno vraćena u logor. Mnoge od njih od sigurne smrti spasila je Diana Budisavljević.

- Ja sam danas među rijetkima preživjelima iz jedinog dječjeg logora u Evropi. Okupljamo se ovdje svake godine da svjedočimo istinu i ispravimo pokušaje prekrajanja povijesti od nekih povjesničara i političara. Kao preživjelom logorašu i svjedoku događaja, žao mi je da danas netko tko je rođen mnogo kasnije pokušava uvjeriti ljude da su činjenice drugačije - kazao je Mihajlo Veljić ( 1930.). Vaso Davidović (1932.) je ispričao da je s majkom te petero braće i sestara završio u logoru nakon ustaško-njemačke ofenzive na širem području Kozare ta da su ustaše iz majčinih ruku oteli najmlađeg brata čija sudbina je ostala nepoznata, kao i ona njegove majke.

Kroz logor je prošlo skoro 3.200. djece, a u roku od dva mjeseca, prema svjedočenju mjesnog grobara Franje Ilovara, ubijeno je i umrlo oko 500 djece, desetak dnevno u prosjeku. Ni ovog puta na komemoraciji nije bilo nikog od predstavnika grada Jastrebarskog koji tvrde da tu nije bio dječji logor već dječji dom za smještaj siročadi.

- Ako je država utemeljena na antifašizmu kako piše u Ustavu, to onda znači svojim ponašanjem mora pokazati da poštuje ono što je zapisano u tom temeljnom državnom dokumentu. To znači da mora iz temelja izmijeniti odnos prema povijesnom revizionizmu. To podrazumijeva prestanak bilo kakvog podilaženja zabludjelim poklonicima ustaštva, a to traži i novi odnos prema NOB-u, njenim sudionicima kao i prema spomeničkoj baštini. Nažalost, naša realnost odražava neku drugu Hrvatsku, onu zagledanu u prošlost i to u najmračnije poglavlje svoje prošlosti. Ovdje djeca nisu bila zbrinuta. Ovo je bio dječji logor koji su vodile i Stepinčeve redovnice. Djeca tu nisu bila svojom voljom ili voljom svojih roditelja, već suprotno. Ovdje nije bilo radosti dječjeg odrastanja - kazao je Franjo Habulin, osvrnuvši se na nedavno obilježavanje Dana žrtava totalitarnih režima.

- Reagirali smo tim povodom. Delegacije Vlade uglavnom su polagale vijence na mjesta za koja oni smatraju da su tamo sahranjene žrtve komunističkog režima. To znači izjednačavanje fašizma, nacizma i komunizma, a ako je komunizam u pitanju onda je to jednako antifašizam. Pripremamo i sastanak s najvišim predstavnicima državne vlasti na kojem ćemo razgovarati o donošenju izmjena i dopuna kaznenog zakona, vezano uz zabranu nacifašističkog znakovlja, pozdrava i odora. Nadam se da ćemo biti u tome uspješni. Taj bi se sastanak trebao dogoditi u drugoj polovici devetog mjeseca. Želim vjerovati da će to učiniti Vlada i HDZ koji je na čelu te koalicije. Ako netko to može učiniti, to je onda samo HDZ-ova vlast – smatra Habulin.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više