Novosti

Društvo

Svjetski prvak u ping-pongu

Prijavom mladog Zadranina zbog nezakonitog (ne)zapošljavanja u Općoj bolnici loptaju se policija, Odvjetništvo i USKOK

Large intirgator  ivana

"Nisu upoznati s potrebama ostalih bolnica" – Zadar (foto Šime Zelić/PIXSELL)

Nakon što je USKOK preuzeo slučaj 25-godišnjeg Ivana Čuline koji je Opću bolnicu Zadar početkom godine tužio zbog nezakonitog (ne)zapošljavanja, ovih je dana došlo do novog obrata situacije – predmet je vraćen Općinskom odvjetništvu u Zadru. Čulina je Zadarskom listu prokomentirao da mu se čini da nadležne institucije "šetaju njegov predmet od Zagreba do Zadra samo kako bi prijava na kraju bila odbačena".

Podsjetimo, mladić se prijavio na natječaj za zapošljavanje četvero radnika u zadarskoj bolnici, a kako ga nakon pismenog ispita nisu zvali na usmeni, iako je na testu ostvario dovoljno bodova za daljnju provjeru znanja, odlučio je istražiti gdje je zapelo. U tom koraku dalje Čulina navodi da su ga spojili s pravnicom koja mu je objasnila da "zna kako to već ide" i da je "već odlučeno koga će primiti". Navodno su radna mjesta unaprijed bila osigurana za osobe kojima rodbina dobro kotira u HDZ-u.

Čulina se odlučio za još jedan korak dalje pa je slučaj prijavio Ministarstvu zdravstva i Državnom odvjetništvu. To je uradio u veljači, a Državno odvjetništvo proslijedilo je predmet zadarskoj policiji u travnju. Na obavijesni razgovor pozvan je u lipnju, kada je inspektorici dao sve dokaze. Nakon kriminalističkog istraživanja, u kolovozu su iz PU zadarske posebno izvješće predali Državnom odvjetništvu u Zadru. Čulina ih je više puta elektronskom poštom zapitkivao u kojoj je fazi njegov predmet, na što mu nisu odgovarali. U rujnu je obaviješten da je slučaj iz Zadra prebačen USKOK-u u Zagrebu, da bi mu nedavno iz USKOK-a rekli da je "došlo do nekakvog nesporazuma" i da su predmet vratili Državnom odvjetništvu u Zadru. Na toj je instituciji sada da, elem, radi svoj posao i donese odluku hoće li odbaciti predmet ili podići kaznenu prijavu protiv zadarske bolnice.

Također Čulina, ali imenom Željko, inače ravnatelj zadarske bolnice, od početka godine nije našao vremena da se o ovom slučaju očituje javnosti. Standardno, nije se proslavio ni ministar zdravstva Vili Beroš, koji je u zadarsku bolnicu poslao inspektorat, riječima oštećenog Čuline, "kao na kavu, nisu ni pogledali papire".

Zadarska saga tako se nastavlja, kao još jedna u nizu u kadrovski razrovanoj bolnici iz koje se zadnjih godina sve češće čuje da su pacijenti primorani plaćati specijalističke preglede kod privatnika. U ožujku je u medije iz bolnice dospio i slučaj krađe stvari jednog pokojnika. Podsjetimo ovdje i na već zaboravljenu lanjsku aferu oko namještanja javnog natječaja i pogodovanja jednom dobavljaču medicinskog materijala, tvrtki Roche. Natječaj je bio vrijedan više od milijun kuna, a radilo se o biokemijskim i imunokemijskim testovima. Istraga Nacionala pokazala je da je natječaj skrojen tako da na njemu kriterije udovoljavaju samo Roche i tvrtka koja distribuira njihove proizvode. Posebno je odudarao sustav vrednovanja ponuda tako da njihov tehnički dio nosi 60 posto bodova, a financijski dio tek deset posto. U preostalim javnim nabavama iste bolnice financijski je dio u pravilu nosio čak 90 posto bodova. U Općoj bolnici Zadar sve su optužbe oko toga demantirali, a na pitanje o neujednačenosti njihove i prakse drugih javnih bolnica kazali su da "nisu upoznati s potrebama ostalih bolnica u Hrvatskoj".

U klijentelistički uzurpiranom zdravstvenom sustavu koji proždire i zadnje ostatke javnoga dobra zaista im vjerujemo da "ne znaju kakve su potrebe drugih". Pritom Zadar po tome nije nikakav grad-slučaj, u kontekstu hrvatskog zdravstva ovo je samo još jedan grad-običaj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više