Novosti

Politika

Svjetski znanstvenici ujedinjeni u borbi protiv koronavirusa

Za razliku od autoritarnih vođa koji zatvaraju granice i jedni drugima prijete vojskom, znanstvenici su pokretanjem najveće globalne suradnje u povijesti u borbi protiv pandemije pokazali da na svijetu ipak ima razuma

G5qblmi8q2f79i4635yxwvbaumx

Donald Trump (foto Foto: Yuri Gripas/Reuters/PIXSELL)

Koristeći se vojnom terminologijom i dizanjem morala, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i koji mjesec prije ona kineska, postavila je borbu protiv koronavirusa kao nacionalni imperativ, što – piše The New York Times – samo po sebi govori o utrci u biotehnološkom naoružanju.

'Hrabrošću naših liječnika i medicinskih sestara, vještinom naših znanstvenika i inovatora, odlučnošću američkog naroda i milošću božjom, dobit ćemo ovaj rat. Kada ostvarimo ovu pobjedu, izaći ćemo jači i ujedinjeniji nego ikad prije!', poručio je Trump u žestokom govoru o krizi koja je snažno pogodila SAD, kao da su pred vratima Amerike opet japanske trupe.

Zatvaranje granica, proglašavanje izvanrednog, gotovo pa ratnog stanja nije američka inovacija. Vojsku na ulicama zazivaju i mnoge europske države, posebno one kojima su na čelu vladari skloni autoritarnom obliku vođenja zemalja. Da je prijedlog prije neki dan prošao slovenski parlament, više tisuća slovenskih vojnika našlo bi se i na hrvatsko-slovenskoj granici.

Ipak, razuma ima. Dok su velike sile nepripremljene u borbi protiv ‘malih nevidljivih neprijatelja’ zatvaraju u svoje nacionalne granice, svjetski znanstvenici prelaze postavljene barijere stvarajući globalnu suradnju. I to ne bilo kakvu, nego veću od bilo koje prije u povijesti.

Nikada do sada, kažu istraživači, toliko se stručnjaka u mnogim zemljama nije istovremeno i ažurno fokusiralo na isto polje istraživanja. Gotovo sva druga istraživanja su zaustavljena te je cijela znanstvena zajednica zagledana u jednu temu – koronavirus.

Istraživači su identificirali i podijelili stotine sekvenci virusnih genoma, a pokrenuto je više od 200 kliničkih ispitivanja koje ujedinjuju bolnice i laboratorije širom svijeta.

'Nikad nisam čuo da pravi, kvalitetni znanstvenici govore o nacionalnosti. Moja nacija, vaša nacija, moj jezik, tvoj jezik. Moj zemljopisni položaj, vaš zemljopisni položaj. To je nešto što je zaista udaljeno od vrhunskih znanstvenika', rekao je dr. Francesco Perrone, koji u Italiji vodi kliničko ispitivanje koronavirusa.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburghu otkrili su mogući napredak preko ispitivanja cjepiva na životinjama. Paul Duprex, virolog koji vodi sveučilišno istraživanje cjepiva, u roku od dva sata svoje je nalaze podijelio sa znanstvenicima širom svijeta na konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije, što je primjer kako umreženost znanstvenika otežava pokušaj nacionalnog etiketiranja znanstvenih istraživanja.

Također, laboratorij dr. Duprexa u Pittsburghu surađuje s institutom 'Pasteur' u Parizu i austrijskom farmaceutskom kompanijom 'Themis Bioscience'. Konzorcij je dobio sredstva od CEPI, norveške organizacije koja će financirati i koordinirati razvoj novih cjepiva za sprečavanje i suzbijanje epidemija zaraznih bolesti, a surađuje i s Institutom za serum u Indiji, jednim od najvećih proizvođača cjepiva u svijetu.

Treba istaknuti i da u Općoj bolnici Massachusetts tim liječnika s Harvarda testira učinkovitost inhaliranog dušikovog oksida na oboljelima od koronavirusa. Istraživanje se provodi u suradnji s bolnicom Xijing u Kini i bolnicama u sjevernoj Italiji, a liječnici u tim centrima surađuju godinama.

Koronavirus je povezao znanstvenu zajednicu kako do sada nije nijedna druga epidemija čemu zasigurno nije odmogla činjenica da njegovo žarište nije u nekom osiromašenom selu u zemlji u razvoju, nego u cijelom svijetu, posebno u razvijenim državama.

Nekoliko je znanstvenika reklo da bi najbliža usporedba s ovim stanjem mogao biti vrhunac epidemije AIDS-a u 1990-ima, kada su se znanstvenici i liječnici udružili u borbi protiv te bolesti. Ali, u usporedbi s današnjom tehnologijom i brzinom dijeljenja informacija, ono što je bilo moguće prije tri desetljeća danas se čini smiješnim.

Stranice medRxiv.org i bioRxiv.org primjeri su transparentnosti: ovdje se dijele akademska istraživanja prije objave u znanstvenim časopisima i njihova arhiva prepuna je istraživanja o koronavirusu širom svijeta.

Unatoč nacionalističkom tonu koji je postavio kineski predsjednik Xi Jinping, piše The New York Times, kineski su istraživači pridonijeli značajnom dijelu istraživanja koronavirusa dostupnih u ovoj arhivi. Kineski znanstvenici su na mnogo načina vodili svjetska istraživanja koronavirusa. Njihovi laboratoriji objavili su inicijalni virusni genom u siječnju, otkriće koje je bilo osnova za koronavirusne testove širom svijeta.

Malo je dijelova svijeta pošteđeno ove krize. Prošle godine, Jamal Ahmadzadeh, epidemiolog sa Sveučilišta Urmia u Iranu, upozorio je da je svijetu potreban sustav za brzo upozoravanje, jer nijedna zemlja nije imuna na zarazu. Iran se trenutno suočava s jednom od najgorih svjetskih epidemija, a ovaj epidemiolog tvrdi da je za pobjedu nad virusom potrebna razmjena informacija u laboratorijima i preko granica.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više