Novosti

Kronika

Teмeљ писмeнoсти

Oбиљeжeнa 181. гoдишњицa кaрлoвaчкe Грaдскe књижницe: У тoку су рaдoви нa eнeргeтскoj oбнoви књижницe у вриjeднoсти oд гoтoвo сeдaм милиjунa кунa

7jbyxodapu3p98htj4xyark70ng

Uskoro u novom ruhu – Gradska knjižnica Karlovac

Karlovačka Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić nizom obilježila je 1. marta 181. godinu od osnutka. Održana je predstava za djecu ‘Plesna haljina žutog maslačka’, a također su službeno započeli građevinski radovi na energetskoj obnovi starog dijela knjižnice čiji je završetak planiran do početka decembra. Ovom obnovom će se smanjiti troškovi energije, dok će u to vrijeme knjižnica normalno raditi. Vrijednost radova je 6,7 miliona kuna, 2,7 miliona je iz Ministarstva graditeljstva, 1,5 miliona iz Ministarstva regionalnog razvoja dok je 2,5 miliona kuna osigurao Grad Karlovac kao osnivač knjižnice.

Povodom jubileja predstavljena je i monografija Rosane Mikulić ‘Ilirsko čitanja društvo - Društvo narodne čitaonice karlovačke 1838-1897’. U monografiji se može saznati na kojim je sve lokacijama knjižnica djelovala, tko su bili direktori, članovi i posjetioci, kako je stvaran, uređivan i dopunjavan knjižni fond, s kim je sve knjižnica sarađivala i kakvim je programima animirala Karlovčane.

U izložbenom salonu knjižnice otvorena je izložba ‘Karlovački kalendari’ koju su pripremile Aleksandra Mikić Grginčić i Maja Žužak Horvatić sa Zavičajnog odjela. Izložbom su predstavljene publikacije koje svoj najveći procvat i popularnost stiču tokom 19. vijeka kada se javljaju prvi pučki kalendari u Karlovcu, namijenjeni običnim ljudima s ulogom širenja pismenosti i čitalačkih navika.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više