Novosti

Kronika

Teмeљитa oбнoвa цркaвa

У Бjeлoвaрскo-билoгoрскoj жупaниjи пoтписaн спoрaзум o будућим oбнoвaмa цркaвa: Нa пoпису су хрaмoви у Дaрувaру, Нaрти, Вeликoj Писaници, Грубишнoм Пoљу, Kaтинцу и Вeликoj Бршљaници

Large 2

Sastanak predstavnika Županije i SPC-a

Pravoslavne crkve i druge sakralne objekte uskoro bi trebali početi obnavljati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Odlučeno je tako na sastanku kojemu su u ime Bjelovarske županije prisustvovali zamjenik župana Saša Lukić i predstavnici Srpske pravoslavne crkve sa šireg područja Bilogore. Osim razgovora sa sveštenicima o stanju u kojem se trenutno nalaze sakralni objekti i načinu njihove rekonstrukcije, na sastanku je potpisan i sporazum o budućim obnovama crkava. Na listi objekata koji trebaju obnovu naći će se tako pravoslavni hramovi u Daruvaru, Narti, Velikoj Pisanici, Grubišnom Polju, Katincu, Velikoj Bršljanici i drugim mjestima u kojima žive pripadnici srpske zajednice.

- Plan nam je da u narednih nekoliko godina, kroz ovaj oblik suradnje te uz pomoć Ministarstva kulture, dovedemo gotovo sve sakralne objekte na području Bjelovarsko-bilogorske županije na zadovoljavajuću razinu na zadovoljstvo svih vjernika i građana. Moramo znati da se uglavnom radi o objektima koji su u visokom stupnju oštećenosti i većinom su spomenici kulture te se bilo kakvi zahvati ne mogu odvijati bez nadzora i suglasnosti konzervatora. To iziskuje velike financijske troškove te zahtijeva puno vremena - rekao je Saša Lukić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više