Novosti

Kronika

Teofilovići haraju svetom

Svetski poznati pevači blizanci još jednom pred vukovarskom publikom: ‘Muzika je univerzalni jezik, a ovo su pesme velike starine tako da svaka kultura negde nešto prepozna’, kaže Ratko Teofilović

Svetski poznati izvođači drevne srpske i balkanske muzike, braća blizanci Ratko i Radiša Teofilović, nakon dve godine ponovo su nastupili pred vukovarskom publikom. Koncert u Hrvatskom domu organizovalo je Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’ koje je partner u projektu ‘Ritam identiteta’, finansiranom od strane Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu.

- Drago mi je što su braća Teofilović odlučili da još jedan koncert održe u Vukovaru, jer naša publika nema puno prilika da prisustvuje ovakvim kulturnim sadržajima - kaže predsednik VSNM-a Dejan Drakulić.

Pozitivno iskustvo sa prošlog koncerta Teofilovićima je bio je glavni razlog što su od dva grada, u kojima će ove godine u okviru tog projekta nastupiti, uz Doboj odabrali i Vukovar. Uz pesme koje su publici poznate, bilo je i onih koje se gotovo nigde ne mogu čuti.

- Različiti su načini pronalaska tih pesama, nekad su to radijski snimci koje smo snimali još pre dvadeset i više godina, etnomuzikološki zapisi ili jednostavno ima ljudi koji nas sretnu na terenu i kažu nam da imaju pesmu za nas, pa je mi zapišemo i obradimo na naš način. Večerašnji program je bio dosta spiritualan, odisao je duhovnošću, ali je i cela ova godina takva, jer smo pevali uglavnom u katedralama i crkvama - kaže Ratko dodajući kako su sličan koncert održali u junu u jednoj katedrali u nemačkom Kelnu, gde su nastup direktno prenosili nacionalni radio i televizija VDR.

Teofilovići najčešće izvode pesme sa južnih prostora Balkana.

- Najautentičnije i za nas najuzbudljivije su pesme s Kosova. One nose neku raznovrsnost, neku metafiziku, neku čudnu snagu i lepotu koja nas nosi, naročito ta poezija koja je nesvakidašnja. Pesme iz Makedonije, takođe, imaju posebnu lepotu - kaže Ratko dodajući kako pevaju i pesme s drugih prostora, pa i višeglasne dalmatinske pesme koje mogu da se izvedu u dvoglasnom aranžmanu.

Braća Teofilovići na svom repertoru imaju imaju oko 200 pesama, a do sada su objavili pet kompakt diskova. Novi materijal za snimanje pripremaju u pauzi između brojnih nastupa. U avgustu su bili u Dubrovniku u Parku Orsula, u Nemačkoj i Italiji, a očekuje ih i putovanja u Norvešku i Mađarsku. Do kraja godine održaće i koncerte u Doboju, Ljubljani i Banjaluci, a potom u Parizu i Beču.

- Muzika je univerzalni jezik, a ovo su pesme velike starine tako da svaka kultura negde nešto prepozna. Nemačkoj publici te pesme zvuče kao gregorijanski korali, dok Indijci u njima čuju starinske ljubavne pesme - pojašnjava Ratko Teofilović i dodaje da su te pesme deo našeg kulturnog nasleđa, ali i svetske kulturne baštine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više