Novosti

Društvo

Terezija Gras – šefica Frontexa?

Terezija Gras, bliska suradnica Davora Božinovića koja je svojevremeno tvrdila da se aktivisti oblače u crne uniforme, odlaze na granicu i batinaju migrante, ušla je u uži izbor za šeficu Frontexa

Large internacionala  tamara

Terezija Gras (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Policajci zapadnobalkanskih zemalja, zaduženi za čuvanje vanjske granice tvrđave Europe, uskoro bi mogli dobiti pojačanje. Prema najavama iz Europske komisije, plan je da im se ubuduće pridruže pripadnici Frontexa, europske agencije za graničnu i obalnu stražu, i tako zajedničkim snagama otežaju dolazak sve većeg broja migranata do zapada Unije. Pripadnici Frontexa na tom su zadatku radili i ranije, međutim, dosad su isključivo imali pristup granicama između EU-članica i država Balkana koje to tek trebaju postati. Ukoliko težnje Komisije dobiju potrebnu podršku – a iz izjava povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson da se iščitati kako će se to uskoro i dogoditi – oni će ubuduće biti raspoređeni i na drugim granicama regije, na primjer između Srbije i Makedonije.

Budući da je donedavni šef Frontexa, Fabrice Leggeri, na tu dužnost proljetos dao ostavku, još se uvijek ne zna tko će biti zadužen za realizaciju plana. Leggeri se povukao nakon objave istraživanja novinarske organizacije Lighthouse Reports i još četiri europske medijske kuće kojim je dokazano da je Frontex između ožujka 2020. i rujna 2021. aktivno sudjelovao u protjerivanju najmanje 957 izbjeglica u Egejskom moru. Zanimljivo je da je uz Aiju Kalnaju iz Latvije i Hansa Leijtensa iz Nizozemske u uži krug za izbor Leggerijevog nasljednika, koji bi trebao biti izabran 20. prosinca, ušla Terezija Gras, aktualna državna tajnica hrvatskog MUP-a i bliska suradnica Davora Božinovića. Gras, naime, već godinama predano radi na negiranju istih takvih nezakonitih praksi, tzv. pushbackova, koje sustavno provodi i ovdašnja policija. Državna tajnica je, podsjećaju iz Centra za mirovne studije, godinu dana stopirala objavu izvještaja Odbora za sprječavanje mučenja (CPT) Vijeća Europe o Hrvatskoj, pritom optužujući delegaciju CPT-a, koja je prikupila dokaze o premlaćivanju migranata, za pokušaj provale u službene prostorije MUP-a i krađu dokumenata. Sličnim metodama služila se u pokušaju difamacije nevladinih organizacija i bivše pučke pravobraniteljice Lore Vidović, od koje je svojevremeno zatražila da prestane javno govoriti o slučaju pogibije djevojčice Madine Hussiny.

Na prošlotjednom saslušanju pred Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta Gras je negirala sve te navode. EU Observer prenosi da se za riječ javila Tineke Strik, europarlamentarka Zelenih Nizozemske, koja je hrvatskoj kandidatkinji zamjerila što je "ometala rad udruga kroz podizanje SLAPP tužbi, klevetničke kampanje i prijetnje". Gras, koja je svojevremeno tvrdila da se aktivisti sami oblače u crne uniforme, odlaze na granicu i batinaju ljude, pokušala se izvući, rekavši da se u tom slučaju radi "o jednoj riječi protiv druge". U prijevodu – kakav Frontex, takva i kandidatkinja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više