Novosti

Politika

Tijesna pobjeda Lule nad Bolsonarom u Brazilu

Novi predsjednik Brazila, koji se vratio na tu dužnost nakon 12 godina, obećao je povratak gospodarskom rastu uz veliki poticaj države, i to socijalnim mjerama za pomoć najsiromašnijima, kao i borbu protiv daljnjeg uništavanja amazonske prašume

Large lula

Luiz Inácio Lula da Silva slavi pobjedu sa svojim pristašama (foto LINCON ZARBIETTI/DPA )

Luiz Inácio Lula da Silva tijesno je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu protiv Jaira Bolsonara koji nije uspio osvojiti drugi uzastopni mandat. Prema rezultatima, koje je nakon što je prebrojano nešto manje od 99 posto glasova potvrdio Vrhovni sud, kandidat ljevice Lula osvojio je 50,9 posto glasova, prema 49,1 posto za desničara Bolsonara. 

Lulina pobjeda dovela do velikog slavlja njegovih pristaša diljem ove velike južnoameričke države, s obzirom da se, kako je kazao jedan Bolsonarov protivnik, ovaj pakao napokon završava. "Lula više nije autentični predstavnik ljevice, nego predstavlja spašavanje onoga što je odnijela ova genocidna, homofobna i rasistička vlada", dodao je i sam dokazujući da su ovi izbori bili svojevrsni referendum o dvjema suprotstavljenim vizijama budućnosti Brazila.

U pobjedničkom govoru Lula da Silva pozvao je na jedinstvo duboko podijeljenog brazilskog društva. "Jedini je pobjednik danas brazilski narod. Ovo nije pobjeda Radničke stranke ni drugih stranaka koje su me podržavale u kampanji. Ovo je pobjeda demokratskog pokreta, formiranog iznad političkih stranaka, osobnih interesa i ideologija. Ovo je pobjeda demokracije", rekao je Luiz Inacio Lula.

Obećao je povratak gospodarskom rastu uz poticaj države, i to socijalnim mjerama za pomoć najsiromašnijima, kao i borbu protiv daljnjeg uništavanja amazonske prašume. Velik je to politički povratak Da Silve, koji se na izborima 2018. nije mogao kandidirati nakon što je osuđen za primanje mita. U zatvoru je proveo 580 dana prije nego što je presuda poništena.

"Pokušali su me živog zakopati. Ali ja sam ovdje, spreman voditi zemlju u teškoj situaciji. Vjerujem da ćemo uz pomoć naroda pronaći izlaz za ovu zemlju kako bi se vratila demokraciji i miru te kako bismo kao društvo podržavali roditelje, obitelji i izgradili svijet koji je Brazilu potreban", rekao je Da Silva.

Bolsonaro, koji je godinama neutemeljeno tvrdio da je brazilski izborni sustav podložan prevari, zasad se nije oglasio o rezultatima. Njegovi pristaše glasno negoduju. "Ni na jednom Lulinu skupu nije se okupilo više od milijun pristaša. Bolsonaro je ovdje, u Riju, okupio milijun i pol ljudi. Ovo je prevara. Ako je potrebno, neka intervenira vojska. Komunizam se neće vratiti u Brazil", kazao je jedan od njih.

Brazilski desničarski portal Antagonista javlja da Bolsonaro večeras neće nazvati novoizabranog predsjednika Lulu, ali i da ne namjerava dovoditi u pitanje rezultat izbora, citirajući Bolsonarove predstavnike.

Novom predsjedniku čestitke stižu iz cijelog svijeta. Francuski predsjednik Emmanuel Macron čestitao je Luli da Silvi na pobjedi. U objavi na Twitteru Macron je napisao da će "obnoviti prijateljske veze između svojih zemalja". Čestitao je i američki predsjednik Joe Biden i to na pobjedi na "slobodnim, poštenim i vjerodostojnim izborima", naglasivši da se raduje nastavku suradnje dviju zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Luli i izrazio nadu u daljnji razvoj rusko-brazilske suradnje. Prošlog je tjedna ruski predsjednik rekao da je Brazil "najvažniji partner njegove zemlje u Latinskoj Americi", te da ima dobre odnose i s Lulom i sa svojim protukandidatom Bolsonarom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više