Novosti

Politika

Torijevci vole rusko

Johnsonovi konzervativci bliski su ruskim oligarsima. The New York Times je objavio da je stranka 2018. primila donaciju od 630.225 dolara. Donator je Ehud Sheleg, odnosno njegov punac Sergej Kopitov, dužnosnik u bivšoj, prokremaljskoj vladi Ukrajine

Large internacionala  tena

Boris Johnson i Jevgenij Lebedev uoči dodjele nagrada Evening Standard Theatre (foto Ian West/Press Association)

Mjesec dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu britanska konzervativna vlada, a naročito premijer Boris Johnson, prednjačili su u huškanju na rat. Vlada je najavljivala slanje oružja i vojnika u zemlje istočne Evrope i sankcije protiv svih koji su povezani s režimom u Kremlju, uključujući i armiju ruskih oligarha koji su se tijekom posljednjih desetljeća skrasili u britanskoj prijestolnici. Da je Johnson s potonjima kuhan i pečen bilo je poznato i ranije, no nedavno otkriće The New York Timesa svjedoči da vladajući konzervativci imaju i vrlo nonšalantan odnos prema zakonu ako taj odnos implicira njihove izdašne donacije za stranku. Prema spomenutom otkriću u veljači 2018. godine Konzervativna je stranka primila donaciju vrijednu 630.225 dolara od londonskog trgovca umjetninama Ehuda Shelega, odnosno njegovog punca Sergeja Kopitova, dužnosnika u bivšoj, prokremaljskoj vladi Ukrajine, a nakon ruske aneksije Krima posvetio se nekretninskom i hotelskom biznisu na tom poluotoku.

Zakonski ništa ne bi bilo sporno da je Kopitov britanski državljanin, budući da je prema važećim zakonima ilegalno primati donacije veće od 500 funti od stranih državljana bez prava glasa. Kopitov, međutim, spada upravo u opisanu kategoriju, a premda zasad nema dokaza da je Johnson znao tko je donator, stranka je u svakom slučaju dužna provjeriti porijeklo svake donacije. Da bi u pitanju mogla biti nezakonita transakcija nadležne je u siječnju 2021. obavijestila banka Barclays, koja je transfer novca označila kao potencijalno pranje novca ili ilegalnu donaciju. Bankovni službenici do tog su zaključka došli praćenjem transakcije teške 2,5 milijuna funti koja je započela u siječnju 2018., mjesec dana prije uplate na račun Konzervativne stranke. Novac je u tih mjesec dana prošao put od Kopitovljevog računa u Rusiji, preko nekoliko računa u vlasništvu njegove kćeri i njezinog muža Shelega, jedne Shelegove offshore kompanije i na koncu Shelegovog računa u Velikoj Britaniji, da bi samo dan kasnije spomenuti iznos od 630.225 dolara bio uplaćen Konzervativnoj stranci.

Kopitov tvrdi da nema veze s donacijama njegovog zeta te da se radilo o poklonu kćeri, no broj korištenih računa i činjenica da su prije i poslije sporne transakcije računi preko kojih je ona išla bili prazni upućuje na to da se radi o namjernom zametanju tragova.

Shelega je u jesen iste godine vodstvo Torijevaca imenovalo stranačkim rizničarem, odnosno osobom zaduženom za prikupljanje sredstava u skladu sa zakonom. Kada je u srpnju 2019. Johnson postao premijer Sheleg je osnovao tajni savjetodavni odbor stranke sastavljen od najbogatijih donatora, a u istom mjesecu na prijedlog premijera dodijeljen mu je počasni čin "viteza neženje". U vrijeme dok je bio rizničar konzervativci su imali nagli porast s Rusijom povezanih donacija pa je u stranačku blagajnu tijekom te tri godine dospjelo ukupno 3,8 milijuna funti "ruskog" novca. No bogati ruski industrijalci oduvijek su bili bliski konzervativcima, a rusko bogatstvo desetljećima se slijevalo u britansku ekonomiju, naročito u London koji se zahvaljujući tom novcu prometnuo u središte globalne financijske industrije odnosno "svjetsku prijestolnicu pranja novca".

Jedan od najpoznatijih ruskih oligarha svakako je Roman Abramovič, koji je unatoč pritiscima i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu zadržao vlasništvo nad nogometnim klubom Chelsea, a tek nedavno je postigao dogovor o prodaji kluba američkim partnerima za pet milijardi dolara, dok je jedna od poznatijih anegdota ona iz također 2018., kada je Johnson odigrao partiju tenisa s investicijskom bankaricom Ljubov Černukin u zamjenu za donaciju stranci vrijednu 160 tisuća funti.

Živopisan je i slučaj Jevgenija Lebedeva, sina oligarha i bivšeg KGB-ovca Aleksandra, koji se u srpnju 2020. također okitio počasnim titulama, također na prijedlog premijera Johnsona. Jevgenij Lebedev u Dom lordova imenovan je za svoja filantropska i medijska pregnuća, s obzirom na to da je 2009. kupio većinski udio u dnevniku The Evening Standard, a zatim 2010. i The Independent.

Organizacija Transparency International navodi da su "Rusi koje se povezuje s korupcijom ili s Kremljem" tamo kupili i nekretnine ukupne vrijednosti od oko 1,5 milijardi funti, od čega se skoro trećina njih nalazi u Westminsteru, kvartu u kojemu je smješten i britanski parlament.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više