Novosti

Kronika

Tрaдициja дугa стoљeћимa

Прaвилa кaкo сe слaвe крснe слaвe успoстaвиo je Свeти Сaвa у 12. виjeку, рeчeнo je у Гoмирjу нa скупу "Oбичajи крсних слaвa" у oквиру прojeктa "Tрaдициja и oбичajи Србa Гoрскoг кoтaрa"

Large slava 3

U okviru projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara", 14. maja je u prostorijama DVD-a Gomirje održan skup "Običaji krsnih slava" na kojem su članice Udruge žena Moravice i Udruge "Gomirje u srcu 1599." zajedno pripremile tradicionalnu hranu i postavile prazničku trpezu. O počecima i tradiciji krsnih slava govorio je arhimandrit iz manastira Gomirje Mihajlo Vukčević. Pravila kako se slave krsne slave, uspostavio je Sveti Sava u 12. vijeku.

- Najveći broj pravoslavnih Srba na ovim prostorima slave jednu od tri krsne slave - Sv. Nikolu, Sv. Jovana i Sv. Georgija. Za krsnu slavu uz prazničku trpezu, mrsnu ili posnu, iznose se koljivo, slavski kolač i crno vino te se pali slavska svijeća. Slavski kolač pripremamo za slavu, zdravlje i spasenje svih nas, a koljivo spremamo za pokoj duša naših predaka pošto je pšenica simbol vaskrsenja. Prema tradiciji, na Krsnu slavu se ne poziva goste, već su svi koji dođu u kuću toga dana dobrodošli - podsjetio je arhimandrit Mihajlo.

Prisutne su pozdravili predsjednik "Prosvjetinog" pododbora Gomirje Miladin Vukelić i Primorsko-goranski dožupan Petar Mamula. Uz mještane Moravica i Gomirja događaju su prisustvovali generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović, dogradonačelnik Grada Vrbovskog Đorđe Busić i predsjednik gradskog VSNM-a Milan Vukelić, predsjednik VSNM-a Grada Ogulina Ranko Višnić i Andrea Vukelić iz Centra za razvoj SNV-a. Projekt provode pododbori "Prosvjete" Moravice i Gomirje uz financijsku i programsku podršku SNV-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više