Novosti

Kronika

Turističke table i za pravoslavne crkve

Prema najavama Turističke zajednice Grada Križevaca, tokom ove godine u planu je postavljane turističke signalizacije kraj Crkve sv. Save te na drugim značajnim kulturno-povijesnim lokacijama u gradu

Srpska pravoslavna Crkva sv. Save u Križevcima, nakon dugog čekanja dobiva svoju info tablu. Prema najavama Turističke zajednice Grada Križevaca (TZGK), tokom ove godine u planu je postavljane turističke signalizacije kraj Crkve te na drugim značajnim kulturno-povijesnim lokacijama u gradu. Time se nastoji ispraviti dugogodišnji propust bivših gradskih vlasti prema tom značajnom sakralnom objektu. Crkva sv. Save izgrađena je 1904. godine, a nalazi se u samome u užem gradskom centru.

Naime, iako su gotovo sve hrišćanske crkve, a prije svih katolička i grkokatolička, u križevačkom kraju još 2012. godine dobile potrebnu turističku signalizaciju, odnosno info i putne table dobilo je svih osam križevačkih te preko 10 okolnih seoskih crkvi - nažalost, to nije bio slučaj s pravoslavnim crkvama. Od sveukupno 12 pravoslavnih crkvi koliko ih ima u Koprivničko-križevačkoj županiji, od toga njih pet je na prostoru Općine Križevci, ali niti jedna nema nikakve turističke ili saobraćajne info instalacije. Iznimka je Manastir Lepavina kod Koprivnice na čije postojanje upućuje gotovo neprimjetna tabla koja se nalazi uz glavnu županijsku cestu na relaciji Koprivnica-Zagreb.

Većina pravoslavnih crkava u Prigorju i Podravini, što je većini javnosti manje poznato, među najstarijima su hrišćanskim hramovima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Neke od tih crkava stare su i preko 300 godina - crkva sv. Nikole u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca te crkva sv. Petke u Bolfanu kod Ludbrega, a koje su još uvijek u vjerskoj funkciji. Svakako se za nadati da će pozitivan primjer križevačke Turističke zajednice slijediti slične organizacije u ostatku Koprivničko-križevačko županije te da će druge pravoslavne crkve biti jednako turistički valorizirane.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više