Novosti

Društvo

O oslobođenju nakon 33 godine

Prigodnom predavanjem obilježena je 79. godišnjica oslobođenja Križevaca u Drugom svjetskom ratu. Bilo je to prvo događanje ovakve vrste u Križevcima nakon raspada Jugoslavije

Large informator o oslobo%c4%91enju  %c4%87irilica

Tribina povodom važnog datuma

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Križevaca (UABA), 9. maja, na Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, prigodnom predavanjem u Gradskoj knjižnici "Franjo Marković" obilježena je 79. godišnjica oslobođenja Križevaca u Drugom svjetskom ratu.

Na prvom ovakve vrste događanja u Križevcima nakon raspada Jugoslavije, pored članova antifašističkog udruženja okupili su se i predstavnici križevačke gradske vlasti, potomci partizanskih boraca, učenici viših razreda križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog te brojni drugi građani.

Predsjednik križevačkog UABA Ivan Knok je naglasio važnost historijskog događaja oslobođenja Križevaca od fašizma. Kustos i historičar Ernest Ernečić fokusirao se na važne činjenice o partizanskoj borbi u Hrvatskoj te odnos države prema tekovini antifašizma i njegove formulacije u preambuli Ustava RH.

Ozren Blagec, Ernečićev kolega iz križevačkog gradskog Muzeja na tribini je govorio o historiji NOB-a i revolucije na križevačkom području, znamenitim partizanskim i komunističkim ličnostima.

- U Muzeju Grada Križevaca danas postoji zbirka posvećena NOB-u i radničkom pokretu te je zaštićena je kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Sastoji se od donacija materijala Dragana Družanca, jednog od prvih članova Komunističke partije Hrvatske. Jednu od fotografija koju sam izdvojio je ona Mileve Cetušić iz Vojakovačkog Osijeka. Ona je bila jedna od najpoznatijih i najistaknutijih pripadnica NOB-a iz naših krajeva. Nju sam izdvojio iz još jednog razloga, a to je taj što je njezin suprug Dragan Cetušić istog tog dana, 10. travnja, uhvaćen i kasnije likvidiran u prvom ustaškom logoru Danica u Koprivnici. Mileva je nosilac partizanske spomenice iz 1941., a to znači da je učestvovala u ratu u samom početku. Treba naglasiti da je polovina partizanskih prvoboraca iz križevačkog kraja poginulo u samom ratu – naveo je Blagec.

Nekada se Dan grada Križevaca slavio 7. svibnja, u spomen toga što su Križevci početkom svibnja oslobođeni od ustaša, Nijemaca i ostalih okupatora. Čitavo oslobađanje bivše Općine Križevci trajalo je tri dana, od 5. do 7. svibnja. U borbama je sudjelovalo pet divizija Treće armije narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, sa 30 tisuća vojnika dok se u gradu nalazilo dvije tisuće ustaško-domobranskih i njemačkih vojnika. Sam grad Križevci oslobođen je navečer 6. svibnja - istaknuo je Blagec.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više