Novosti

Društvo

Zagreb - mjesto otpora i stradanja

Povodom Dana antifašističke borbe na Documentinoj Spomen-šetnji Zagrebom podsjetili su na "Akciju Stadion" kada su 1941. Židovi i Srbi na Maksimiru morali istupiti na drugu stranu, pa su za njima krenuli pripadnici SKOJ-a, a zatim i svi drugi okupljeni mladi

Large setnja dok 2  1

Documentina šetnja Zagrebom

Povodom Dana antifašističke borbe, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, u suradnji s Antifašističkom ligom RH, održala je 19. juna spomen šetnju u znak sjećanja na 80. godišnjicu osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. juna 1941. Učesnici su tokom šetnje obišli lokacije povezane s ilegalnim pokretom i otporom antifašista u Zagrebu.

Na početku šetnje, kod stadiona Maksimir, okupljenima se obratila voditeljica Documente Vesna Teršelič, rekavši da je mladost Zagreba na tadašnjem stadionu 1941. odbila poslušati ustaški poziv na podjelu.

- Umjesto odvajanja od svojih kolega, u velikoj gesti solidarnosti, svi zagrebački srednjoškolci su prešli na istu stranu na koju su ustaše poslali Srbe i Židove i nakon toga skupa pobjegli. Zato se i danas trebamo suprotstaviti iskrivljavanju povijesti te tražiti načine da činjenice o akcijama poput ove uvrste u obrazovne programe osnovnih i srednjih škola - rekla je i podsjetila na film "Akcija stadion" Dušana Vukotića, prema scenariju koji je potpisao skupa sa Slavkom Goldsteinom.

Autorica vodiča "Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju - vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu" Tena Banjeglav ispričala je niz detalja o toj vježbi srednjoškolaca organiziranoj 26. maja 1941., kojoj su prisustvovali mnogi ustaški vojnici i drugi pripadnici visokih slojeva NDH.

- Tog dana je trebao biti formiran 1. zagrebački bataljun koji su mogli činiti samo Hrvati. Stožernik sveučilišnog ustaškog stožera Blažeković držao je govor tijekom kojeg je čitavo vrijeme govorio protiv židovske i srpske omladine, huškao i širio propagandu, a u jednom trenutku i pozvao sve prisutne Židove i Srbe da stanu na jednu stranu, kako bi ih odvojili od hrvatske mladeži. To je očito bilo iznenađenje za okupljene, jer se na prvi poziv nitko nije pomaknuo te su svi ostali na svojim mjestima. Blažeković je nekoliko puta morao ponoviti poziv, a vidjelo se i da su okupljeni ustaški i drugi uzvanici koji su bili na pozornici bijesni jer ne uspijevaju ostvariti planirano. Kada su Židovi i Srbi konačno stupili na drugu stranu, za njima su prvo krenuli pripadnici SKOJ-a, a zatim i sva druga okupljena mladež te su zajedno napustili stadion - rekla je Banjeglav.

Podsjetila je da su od početka jula 1941. streljani zatvorenici iz zatvora i logora u Zagrebu, s tim da su prve likvidacije bile u Maksimiru, a onda u Dotrščini i šumi Stupnički Lug u Rakovom Potoku, koje su postale glavna mjesta strijeljanja.

Učesnici su obišli lokacije staračkog doma Lavoslav Schwartz, poštu u Jurišićevoj u kojoj je izvršena diverzija u jesen 1941., biste u spomen poznatih zagrebačkih ilegalki Rajke i Zdenke Baković. Spomen-šetnja završila je u Ilici 85 gdje je umjetnica Davorka Horvat okupljanima izvela "Bilećanku".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više