Novosti

Društvo

Ranko Britvić: Obnovimo kninski spomenik

Spomenik na brdu Spas slavi pobjedu partizanskih jedinica koja predstavlja završnu operaciju borbe za oslobođenje Dalmacije. Bitka se vodila od ljeta do 4. prosinca 1944. Taj dan se do danas slavi kao Dan oslobođenja Dalmacije, kaže predsjednik udruge veterana Domovinskog rata i antifašista

Large intrigator  mini

(foto Duško Marušić/PIXSELL)

Veterani Domovinskog rata i antifašisti pokrenuli su inicijativu za obnovu spomenika osloboditeljima Knina u Drugom svjetskom ratu?

U suradnji sa Zajednicom antifašista i antifašističkih boraca Splitsko-dalmatinske županije odlučili smo da bi trebalo obnoviti spomenik osloboditeljima Dalmacije, izrađen 1969. u Kninu na lokaciji brda Spas. Spomenik visok 25 metara, u čijem je podnožju kosturnica s posmrtnim ostacima boraca iz cijele bivše države, organizirano je srušen 1995. godine, nakon oslobađanja Knina i okupirane Krajine. Spomenik slavi pobjedu partizanskih jedinica koja predstavlja završnu operaciju borbe za oslobođenje Dalmacije. Bitka se vodila od ljeta do 4. prosinca 1944. Taj dan se do danas slavi kao Dan oslobođenja Dalmacije.

Važno je istaknuti da su u bici za oslobođenja Knina partizanske jedinice 8. dalmatinskog korpusa NOV-a napale šest njemačkih divizija, dvije ustaške, domobransku i Dinarsku četničku diviziju zloglasnog Momčila Đujića. Naglašavamo povijesnu istinu – četnici i ustaše bili su kvislinška vojska pod zajedničkom komandom nacističke Njemačke, a partizani su bili oslobodilačka vojska sastavljena od svih naroda i narodnosti koji su živjeli u bivšoj državi, pa tako i na području Hrvatske.

Kako ga planirate obnoviti?

Obnova spomenika započela bi administrativnom borbom da se on putem Ministarstva kulture i medija vrati na popis povijesne kulturne baštine, iz koje se posljednjih 25 godina pomalo izbacuju svi spomenici NOB-u. Očekujemo potporu Ministarstva i Vlade te svih političkih i društvenih snaga u Hrvatskoj. Prva konkretna aktivnost oko reanimiranja takvog spomenika bit će hortikulturno sređivanje zemljišta oko srušenog spomenika, sređivanje prilaznog puta, čišćenje preostalih oštećenih, devastiranih grobova i kosturnica. Spomenik u Kninu će imati još jednu važnu ulogu – predstavljat će spomenik svim porušenim spomenicima Narodnooslobodilačke borbe na području Republike Hrvatske.

Obnova vam nije jedina aktivnost?

Želimo da područje oko porušenog spomenika bude u funkciji sjećanja i spominjanja te pobjede kojom se službena Hrvatska od svog osamostaljenja ponosi, no ističe je, nažalost, samo na međunarodnim susretima, kada se ističe uloga hrvatskog naroda kao dijela antifašističke koalicije u borbi za oslobođenje od fašizma i nacizma.

Sama akcija bila bi dio našeg programa da se i mladi ljudi što više informiraju o toj slavnoj povijesti te aktivno uključe u projekt obnove. Tu bi važnu ulogu odigrali mediji te pedagoški djelatnici koji bi prepoznali činjenicu da se na području Knina može dovoditi đake i studente tijekom kolovoza i prosinca. Inače, udruga VeDRA je u svoje aktivnosti uključila mlade na više polja. U tri godine postojanja organizirali smo posjete studenata i đaka Jasenovcu, Mauthausenu i Auschwitzu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više