Novosti

Rabljena sedmica

Tužibaba i neurotik

Svađa dvojice državnih čelnika sve više nalikuje prepirki osnovaca u kojoj jedan sada zove glavnu državnu odvjetnicu kao razrednicu da prijavi drugog jer mu je vrijeđao prijatelja

Large rabljena

Poput svađe zločestih učenika – premijer i predsjednik (foto Milan Šabić/PIXSELL)

Bikijada

Andrej Plenković prijavio glavnoj državnoj odvjetnici Zorana Milanovića jer mu vrijeđa ministra obrane Marija Banožića. Banožićevim ćemo se djelima više posvetiti u nastavku, u ovoj vijesti pratimo novi meč na bikijadi u vrhu vlasti između Plenkovića i Milanovića. Plenković je stilom zločestog učenika osnovne škole nazvao Hrvoj Šipek kao razrednicu zbog barem jednako zločestog Milanovića. Tim povodom premijer je novinarima rekao: "Vi ste svjedoci, mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića. On je njega optuživao da je učinio kazneno djelo, da ga treba hapsiti, radio je nevjerojatan pritisak na DORH i policiju. Sad je u istom tonu krenuo huškati da Banožića treba hapsiti", zapazio je i ustvrdio da je to "nedopustiv pritisak na DORH. Oni, koliko je meni poznato, na nijedan od ta dva slučaja nisu reagirali". Milanović se javio na Facebooku s opaskom da se Plenković "nemušto i jadno" trudio objasniti zašto je zvao Hrvoj Šipek, dok je Hrvoj Šipek priopćila nešto o svojoj neovisnosti i objavila kako neće komentirati ni Milanovićeve ni Plenkovićeve izjave. Da je stvarno neovisna, onda bi digla galamu oko Plenkovićeva poziva. Kao što bi i on, ako zna da je na čelu države sumnjivo lice, podnio kaznenu prijavu, a ne telefonirao. Ovako, to je nešto poput svađe zločestih učenika u kojoj je glavna državna odvjetnica dobila ulogu razrednice.

 

Dugovi

Slijede dvije vijesti o Mariju Banožiću, ministru obrane i trenutno najvećem problemu u tradicionalno problematičnoj vladi Andreja Plenkovića. Ponovno se priča i piše o tvrdnji bivše radnice firme Državne nekretnine Maje Đerek da je Banožić, dok je vodio resor državne imovine, naredio da se otpečate državni poslovni prostori braće Rodić, premda su imali višemilijunski dug. To saznanje je, dakako, iskoristio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, pa ustvrdio da je Banožić svjesno pokrao državu. "Banožić je počinio ozbiljno kazneno djelo, to je dokumentirano, osobe koje su svjedoci dale su iskaz prije nekoliko mjeseci i nikome ništa. Ako ovo nije kažnjivo, onda ćemo svi morati u školu", vjeruje Milanović. Ovih dana mediji su objavili zapisnik sa sastanka Banožića i Đerek održanog u doba kad je on bio zadužen za državnu imovinu, a ona radila u Državnim nekretninama. Iz zapisnika je jasno kako je Banožić zaista inzistirao da se prezaduženoj braći dopusti nastavak djelatnosti u državnim prostorima. Đerek mu, uz to, predbacuje i da je sebi dodijelio državni stan za koji nije imao uvjete. A zašto bi, zapravo, dao ostavku kad se baš fino uklapa u Vladu?

 

Eksponat

"Daj Bože da u Banožićevu mandatu ne bude rata", rekao je Ivan Selak, jedan od poznatijih pilota Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva koji su prije 30 godina preletjeli na hrvatsku stranu. Selak je često kritički raspoložen prema Mariju Banožiću koji je na kadrovskoj lutriji u HDZ-u – jer kako drugačije? – osvojio mjesto ministra obrane u vladi Andreja Plenkovića. Baš zato, Selak nekidan nije pozvan na obilježavanje tridesete obljetnice preleta. Umjesto njega, na svečanosti u vojarni Divulje bio je kolega mu Ivica Ivandić koji je istoga dana učinio isto – dakle, avionom prešao na hrvatsku stranu. Otkriven je i eksponat zrakoplova MiG-21 kakvim je Ivandić preletio iz Srbije. Dakle, sve je bilo tu – jedna od nekoliko milijuna vojnih obljetnica koje se obilježava po Hrvatskoj tokom cijele godine, eksponat kao spomenik, zaslužna osoba iz novije povijesti... sve, baš sve je bilo osim druge zaslužne osobe iz novije povijesti. Zašto? Zato što je kritizirala Banožića. Banožić je čak i govorio nešto o Selakovim istupima te zapazio da nije pozvan u Divulje jer već ima eksponat na Plesu. Selak je pak u dnevnim novinama o Banožiću izjavio: "Ne znam što im to treba, da se još više ukopavaju. Na Plesu nema nikakvog eksponata u moju čast, jedino ako su ga postavili bez da sam o tome obaviješten. Dakle, ne treba im to. Iskreno, ne znam o čemu ministar priča... Njegov mandat je promašen mandat. I ako ima Boga, onda daj Bože da u mandatu ovog ministra ne bude rata." Banožić je sugerirao i da je Selak kao pilot JNA sudjelovao u bombardiranju Vinkovaca. Selak je, s druge strane, odbio svaku pomisao na to. Ne samo da živimo pod terorom novije povijesti, nego i pod terorom krivotvorene verzije novije povijesti.

 

Prekid

Slučaj Mirele Čavajde praktično pokazuje kako HDZ ne unazađuje državu samo maštovitim oblicima pljačke nego i vožnjom u civilizacijskom rikvercu. Nesretna žena nosi dijete s agresivnim tumorom na mozgu koje nema nikakve šanse za normalan i zdrav život, što su potvrdili stručnjaci, ali u Hrvatskoj još nije uspjela prekinuti trudnoću. Jedna od zadnjih informacija o tom skandalu veli da joj Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje najvjerojatnije neće podmiriti trošak prekida trudnoće u Sloveniji, iako joj u Hrvatskoj nitko ne želi pomoći. Hrvatski liječnici odlučili su je maltretirati do granice izdržljivosti te joj nude inducirani porod. Ona želi prekid trudnoće. O raspadu zdravstvenog statusa svjedoči sasvim jasna i očita Čavajdina nemogućnost da u Hrvatskoj ostvari pravo propisano zakonom. Trošak zahvata u Sloveniji iznosit će oko pet hiljada eura, a premda slučaj ima sva obilježja hitnosti, HZZO se još nije odlučio hoće li joj financirati zahvat u susjednoj državi. Istina, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da hoće, ali kome to što on kaže išta znači?

 

Toplice

Premda je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora i premda je odslužio tek deset mjeseci, Tomislav Horvatinčić uskoro bi, pišu upućeni mediji, mogao na slobodu. Horvatinčiću je drugi put odobren 21 dan rehabilitacije u Krapinskim toplicama, a Ministarstvo pravosuđa ne želi otkriti koliko stoje troškovi Horvatinčićeva liječenja, tko ga je odobrio te koliko je puta zbog liječenja i drugih razloga napuštao kaznionicu u Lipovici. Kažu, službena tajna. Horvatinčić je zatvoren zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 2011. godine poginuo bračni par talijanskih jedriličara. Suđenje mu je, tako hrvatski, dugo nalikovalo na lakrdiju, osuđen je tek iz trećeg pokušaja, a potom je neko vrijeme uspješno odgađao odlazak u zatvor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više