Novosti

Kronika

Tужнa вукoвaрскa Aлeja

У Бoрoву и Вукoвaру oдржaнe кoмeмoрaциje и пaрaстoси зa пoгинулe дeвeдeсeтих: Присутни су aпeлoвaли нa институциje дa убрзajу прoвeс идeнтификaциja вeћ eксхумирaних тeлa рaтних жртaвa

Vl986xoaz49z8szh2oucu2blhbp

Okupljanje u znak sećanja na ratne žrtve

Sredinom septembra svake godine, srpske institucije i udruženja okupljaju se na grobljima u Vukovaru i Borovu u znak sećanja na svoje sunarodnike koji su ubijeni, poginuli ili nestali tokom rata 90-tih godina. U Vukovaru je ove godine prvi put služena zaupokojena liturgija u Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja nakon koje je održan parastos, a zatim su se okupljeni uputili na groblje ‘Aleju’ gde su nakon pomena položeni venci. Sećanje na žrtve, svake godine, druge septembarske subote, organizuje Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara.

- Danas smo se na dostojanstven način, sa molitvom u srcu i svećom u rucili, prisetili naših najmilijih, naših mučenika i stradalnika koji su postradali u ovom ratu. Zahvaljujemo se Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je dala doprinos da ovaj dan obeležimo na ovakav način - izjavio je predsednik VSNM-a Dejan Drakulić.

Vence su kod centralnog krsta u ‘Aleji’položili predstavnici brojnih institucija među kojima i Zajedničko veće opština, Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, gradsko i županijsko Veće srpske nacionalne manjine, Samostalna demokratska srpska stranka, Demokratski savez Srba i članovi porodica poginulih.

Parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine, održan je i u Borovu, 15. septembra, u organizaciji VSNM-a u toj opštini i u prisustvu članova porodica, predstavnika institucija i organizacija srpske zajednice i brojnih meštana. Nakon pomena koji su održali borovski sveštenici, kod spomen ploče na mesnom groblju podignute 2011. godine na koju su uklesana imena 54-ero poginulih meštana, zapaljene su sveće i položeni venci. Ljubica Jović je ratne 1991. godine izgubila tri člana porodice, roditelje i sestru, koji su u svojoj kući poginuli od minobacačke granate.

- Sećanja su teška. Osećam se kao da mi ih je neko oteo, ukrao… Nikad se od tog gubitka nećemo oporaviti. Možemo samo da naučimo da živimo s tim - kaže Ljubica.

- Nastavljamo tradiciju sećanja na sve one koji su nažalost, tokom ratnih 90-tih godina izgubili živote. Ne možemo učiniti ništa drugo nego da ih se sećamo po dobru koje su činili i da žalimo za njima - rekao je Dušan Latas, predsednik VSNM-a Borovo. Dodao je da još ima porodica čiji se članovi vode kao nestali jer njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

- Svedoci smo da je proces identifikacija već ekshumiranih tela dosta spor i zato sa ovog mesta apelujemo na nadležne da se taj proces ubrza da barem na taj način olakšamo porodicama koje traže svoje nestale, svoje najmilije, da znaju njihovu sudbinu i da im mogu zapaliti sveću. Nadamo se da će to neko i čuti jer je to problem koji ne treba politizirati i koji je, zaista, duboko ljudski - istakao je Latas.

Vence su položili predstavnici porodica poginulih i VSNM-a u opštini Borovo, Opštine Borovo, Generalnog konzulata Srbije u Vukovaru, ZVO-a, SDSS-a, VSNM-a Vukovarsko-sremske županije i Grada Vukovara, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Lovačkog društva i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista u Borovu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više