Novosti

Kronika

Promocija nove Višnjićeve knjige u Beogradu i Koprivnici 

Monografiju Čedomira Višnjića "Dvadesete: knjiga I - propali izlet potpukovnika Maksimovića" u petak u Beogradu, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, promovirat će Vladimir Pištalo, Ljubodrag Dimić, Milorad Pupovac i Petar Lađević, a tri dana ranije, u utorak, u Koprivnici Aneta Vladimirov i Tihomir Ponoš

Large dvadesete

U petak 16. decembra, u 19 sati u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije održat će se promocija monografije "Dvadesete: knjiga I - propali izlet potpukovnika Maksimovića" autora Čedomira Višnjića u izdanju Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba. Na beogradskoj promociji uvodnu riječ dat će dr. Vladimir Pištalo, a uz autora Višnjića govorit će akademik Ljubodrag Dimić, prof.dr. Milorad Pupovac i sociolog Petar Lađević.

"Glavna tema knjige Dvadesete: knjiga I: Propali izlet potpukovnika Maksimovića autora Čedomira Višnjića su zajednička državna ideja i praksa, tj. hrvatsko-srpski odnosi gledani iz „prečanske“ srpske perspektive. Ta perspektiva je jasno oblikovana i artikulisana u Višnjićevim tumačenjima i komentarima. To bi značilo da je u njoj autor razvio treću i svoju perspektivu razumijevanja i tumačenja, a što predstavlja iznimno značajan doprinos razumijevanju tih odnosa kako za dvadesete tako i za kasnije godine. Naročito za četrdesete i devedesete", napisao je u recenziji prof.dr. Milorad Pupovac

"U vodnim delovima knjige, po nama od izuzetne važnosti, kolega Višnjić je znalački prezentovao složenu istoriju 'jugoslovenskog projekta'. Skrenuo je pažnju čitaocima na činjenicu da su brojni pokušaji osmišljavanja velike zajedničke države završeni nekom 'merom nasilja' koje je bilo posledica iznuđenih pokušaja njenih tvoraca da ta država, posle rata u kome su jugoslovenski narodi bili suprotstavljeni jedni drugima, postane 'novi okvir' za rešavanje 'starih problema'. Autor je progovorio o posleratnoj 'izgubljenosti' srpskih i hrvatskih nacionalnih politika, nedoraslim elitama kojima je 'zapalo' u dužnost da rešavaju postojeće nacionalne, političke, ekonomske, kulturne probleme, složenim međunarodnim odnosima unutar svetskog poretka 'dizajniranog' u Versaju, posleratnim socijalnim potonućima i neodoljivosti revolucionarnih ideja i pokreta spremnih da menjaju svet", zabilježio je povodom objave knjige akademik Dimić.

Program se može pratiti i uživo on-line preko zvanične Facebook stranice Narodne biblioteke Srbije i u odloženom gledanju preko You Tube kanala Narodne biblioteke Srbije.

Nova Višnjićeva knjiga u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca promovirat će se u utorak, 13. decembra, u 19 sati u čitaonici stručnih časopisa. Gosti večeri bit će urednik Novosti Tihomir Ponoš i voditeljica Odjela za kulturu SNV-a Aneta Vladimirov.

Čedomir Višnjić, povjesničar i pisac, rođen je u Ogulinu 1960. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U svojim se radovima bavi poviješću Srba u Hrvatskoj te srpsko-hrvatskim odnosima. Jedno je vrijeme radio i kao pomoćnik ministra za kulturu Republike Hrvatske.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više