>

novosti logo

Piše M. Bačić

U Dugom Ratu nacrtan mural s pozdravom 'Za dom spremni'

Ovog vikenda je na autobusnoj stanici u Dugom Ratu, kraj Omiša, osvanuo mural posvećen HOS-u s ustaškim pozdravom, na što je, reagirao građanin Gracijano Kalebić najavivši podnošenje kaznene prijave zbog kršenja Ustava, dok iz općine tvrde da će mural ukloniti

Na autobusnoj stanici za Omiš, koja se nalazi u Dugom Ratu, ovaj vikend osvanuo je mural posvećen HOS-u s nezaobilaznim ustaškim pozdravom Za dom spremni. Građanin Dugog Rata Gracijano Kalebić, inače doktor filozofije, ovu subotu uočio je natpis te odlučio reagirati.

- Ne znam tko je to napravio, kad sam ugledao mural, prva stvar koja mi je pala na pamet je bila da se svim raspoloživim pravnim sredstvima oduprem takvoj vulgarizaciji javnog prostora i kršenju zakona – rekao je za Novosti Kalebić.

Kontaktirao je svog odvjetnika Antu Nobila te će podnijeti kaznenu prijavu za djelo kršenja hrvatskog Ustava, rušenja ugleda RH i promoviranja totalitarnih ideologija protiv nepoznatog počinitelja.

- S obzirom na to da taj mural sadrži insignije koje izravno upućuju ideologiju i sadržaj tzv. na NDH za koju je povijesno utvrđeno i faktički potvrđeno da je bila kvislinška kolaboracionistička tvorevina fašističkih i nacističkih režima Italije i Njemačke, osjetio sam potrebu kao građanin reagirati i suprotstaviti se tom drskom naletu fašizma koji smatram opasnim – ispričao je za Novosti Kalebić. Dodao je i da taj mural u ovom trenutku predstavlja izravni udar na izvorišne osnove hrvatskog Ustava i temeljne vrijednosti koje on predstavlja. U tom smislu, Kalebić smatra, kako mural predstavlja kazneno djelo u smislu ustava i rušenja ugleda RH u svijetu.

- Antifašizam nije stvar ove ili one političke opcije. Antifašizam je civilizacijsko, kulturno i političko pitanje prvog ranga za koje se pretpostavlja da ga sve demokratske i građanske snage bez obzira kojem političkom spektru pripadale a priori podrazumijevaju. Utoliko nije čudno da kancelarka Njemačke ili kancelar Austrije ili predsjednik Francuske, iako dolaze s desnog političkog spektra aktivno promoviraju i zalažu se za vrijednosti antifašizma u svojim zemljama i na razini EU – objasnio je Kalebić te dodao kako je napad na antifašizam napad na same temelje suvremene civilizacije, na ideje i vrijednosti prosvjetiteljstva i Francuske revolucije - slobodu, jednakost, bratstvo, demokraciju, vladavinu uma, vladavinu prava, republikanstvo, aktivno građanstvo, kozmopolitizam i vjeru u napredak čovječanstva.

- Sve to fašizam grubo poništava, reducira ili uništava i utoliko je on u doslovnom smislu te riječi civilizacijska prijetnja, osim što je vrlo jasno i udar na ustavnopravni poredak Hrvatske koja se jasno odredila kao sljedbenica antifašističkog pokreta – rekao je Kalebić te dodao kako ne sumnja da su se hrvatski branitelji borili za slobodnu Hrvatsku koja će biti utemeljena na demokraciji i vladavini prava.

- I utoliko moj čin prijavljivanja ovog kaznenog djela predstavlja nastavak njihove borbe, a ne degradaciju kao što će to reakcionarni ideološki elementi pokušati prikazati – rekao je Kalebić.

Na pitanje je li kontaktirao općinu Dugi Rat i je li mural napravljen uz njihovo odobrenje, Kalebić je rekao kako nije jer po njegovom mišljenju to nema smisla.

- Na području općine Dugi Rat postoji više antifašističkih spomenika koji su ili potpuno uništeni ili devastirani, a općina od svog osnutka nije napravila ništa da te spomenike obnovi i da ih sačuva. Utoliko smatram da slijedom njihove dosadašnje politike od njih očekivati reakciju naprosto je iluzorno. Mada je njihova uloga da prvi reagiraju – objasnio je Kalebić.

Općini Dugi Rat poslali smo upit te su nam odgovorili kako nisu odobrili postavljanje murala.

- Isti namjeravamo ukloniti - rekao je za Novosti Jerko Roglić, općinski načelnik Dugog Rata.

1/1