>

novosti logo

Piše Novosti

Hebrang prijavljen zbog poricanja Kordićevih zločina

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Andrije Hebranga, člana HDZ-a i bivšeg ministra, zbog javnog poricanja kaznenog djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

Podnijeli su je potaknuti Herbangovim izjavama proteklog četvrtka u emisiji ‘Pressing’ na N1 televiziji, a koje su glasile: ‘’Dario Kordić je za mene nevin”, ‘Nikada Dario Kordić nije zločinac, kao ni Branimir Glavaš’, ‘’Nemojte Haški sud shvaćati kao sud lišen svjetske politike’. Tim izjavama je, smatraju u Inicijativi mladih za ljudska prava, Hebrang poricao presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na kojem je Kordić pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini u Bosni i Hercegovini, te je povrijedio članak 325. Kaznenog zakona, u čijem se 4. stavku navodi da će se kaznom zatvora od najviše tri godine kazniti svaka osoba koja javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina.

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje sinoćnji nastup Andrije Hebranga, jer on osim što predstavlja kazneno djelo, vrijeđa žrtve, omalovažava temelje državnog i međunarodnog pravnog sustava, duboko ugrožava osnovna ljudska prava i usporava procese tranzicijske pravde i pomirenja u Hrvatskoj i susjednim državama. Također, Inicijativa poziva Hebranga da se ubuduće kao javna osoba i član najveće političke stranke u Hrvatskoj suzdrži od ovakvog javnog govora, te očekuje da Hebrang i HDZ pruže ispriku svim žrtvama zbog uvrede koje su pretrpjele ovim javnim nastupom.

Kordića je Haški sud 2004. godine pravomoćno osudio zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te zločina protiv čovječnosti. Kao visoko rangirani političar u zajednici bosanskih Hrvata Kordić je, između ostaloga, sudjelovao u planiranju napada na selo Ahmići 1993. godine, s ciljem ‘’čišćenja’’ tog područja od Muslimana. U tom je napadu masakrirano više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece, razorene su kuće, a selo je etnički očišćeno od muslimanskog stanovništva. Naređivao je uspostavljanje pritvorskih objekata te je planirao napade na druga područja Lašvanske doline s ciljem etničkog čišćenja.

1/1