Novosti

Politika

U pandemiji teret kuće pao na djevojčice

Istraživanje kaže da je 66 posto djevojčica i djevojaka u dobi od 14 do 24 godine izjavilo kako zbog pandemije provode više vremena kuhajući za obitelj, dok to isto kaže tek 31 posto dječaka i mladića iste dobi

Large kuzina

Jednako je najbolje (foto Edina Zuko/PIXSELL)

Djevojčice i djevojke u dobi od 14 do 24 godina tijekom pandemije obavljaju najveći dio kućanskih poslova zbog čega imaju manje vremena da se posvete obrazovanju, pokazalo je novo istraživanje organizacije za brigu o djeci Theirworld.

Istraživanje kaže da je 66 posto djevojčica i djevojaka u dobi od 14 do 24 godine izjavilo kako zbog pandemije provode više vremena kuhajući za obitelj, dok to isto kaže tek 31 posto dječaka i mladića iste dobi.

Djevojčice i djevojke u većoj mjeri provode i vrijeme čisteći (69 posto, dok je kod dječaka i mladića taj postotak 58 posto), kupujući (djevojčice i djevojke 52 posto, a dječaci i mladići 49 posto) te brinući se o članovima obitelji (28 posto u odnosu na 16 posto), pokazalo je istraživanje provedeno na tisuću ispitanika.

“Ovi izvještaji pokazuju da bi se jednakost žena mogla unazaditi za do deset godina zbog pandemije te predstavlja jasan podsjetnik da borba za rodnu jednakost još uvijek traje”, rekla je direktorica Theirworlda Sarah Brown za The Guardian. Dodala je kako je ovo istraživanje pokazalo da kad se djevojčice izvuče iz škola lako ih se vrati u tradicionalne uloge u kućanstvu što može ugroziti njihovo obrazovanje.

Istraživanje je pokazalo i kako neodlazak u školu utječe i na mentalno zdravlje. Jedna od pet djevojčica izjavila je kako se bore, a 46 posto ih je izrazilo zabrinutost za pristup kvalitetnom obrazovanju.

Stoga Theirworld poziva vlade diljem svijeta da obrazovanje, posebno za žene, stave u fokus svojih odgovora na pandemiju tako da povećaju proračune za osnovne i srednje škole te fakultete.

“Nema boljeg načina da se stvori pravedan oporavak, a time posljedično i pravednija društva od stavljanja obrazovanja djevojčica za prioritet”, rekao je Justin van Fleet, predsjednik Theirworlda.

Osim toga, nedavno istraživanje koje je objavio britanski Nacionalni ured za statistiku pokazalo je kako žene nose veći teret obrazovanja od kuće, pri čemu je 67 posto žena izjavio da su one te koje ga vode u odnosu na 52 posto muškaraca. Isto istraživanje je također pokazalo da ispitanici u dobi od 16 do 18 godina tvrdi kako obrazovanje od kuće negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više