Novosti

Politika

U rukama krijumčara

Protok izbjeglica i migranata se ne može zaustaviti, samo je pitanje hoćemo li tražiti legalna rješenja ili ćemo ih prepustiti u ruke krijumčara ljudima, rečeno je na Privrednikovoj tribini

Protok izbjeglica i migranata se ne može zaustaviti, samo je pitanje hoćemo li tražiti legalna rješenja ili ćemo ih prepustiti u ruke krijumčara ljudima, rečeno je na tribini ‘Izbjeglice i migranti pred vratima Evrope’, održanoj u utorak u prostorijama Privrednika u Zagrebu.

- Ruta izbjeglica i migranata, koja je ranije prolazila kroz Srbiju, sada je preusmjerena na BiH, između ostalog i zbog nasilja hrvatske policije na granici sa Srbijom - rekla je Milena Zajović, predsjednica udruge Are you Syrious.

Osvrnula se i na nedavni incident kad su granični policajci u Srbu pucali na kombi u kojem je bilo 30 migranata, pri čemu je dvoje djece teško ranjeno, a ranjeni su i drugi putnici u vozilu.

- Prva vijest došla je iz MUP-a koji je tvrdio da je vozač pokušao pregaziti policajku. Što se tamo stvarno desilo, ne znamo, ali je činjenica da ranjenu djecu i njihove roditelje nitko iz MUP-a nije posjetio u bolnici i ispričao im se - rekla je Zajović.

Podsjetila je da je negativne trendove pokrenula hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zastrašivanjem građana migrantima.

- Svojevremeno je i granica između Makedonije i Grčke bila zatvorena na traženje Hrvatske - rekla je aktivistkinja, ističući da je hrvatska policija nelegalno istjerala iz zemlje oko 3000 migranata, dok ih je legalnim načinom, readmisijom, u zemlje iz kojih su došli u Hrvatsku vraćeno tek 107.

Na pitanje Novosti o inicijativama austrijskog kancelara Sebastiana Kurza o stvaranju hot spotova na zapadnom Balkanu, npr. u Albaniji, Milana Zajović odgovorila je da su njegove inicijative bezizgledne.

- U Bruxellesu nikako da shvate da je ta ideja zbog loših iskustava uzaludna i da će u budućnosti biti još uzaludnija. Nisu upalili ni dogovori EU-a i Turske, odakle i pored uplaćenih sredstava stižu nove izbjeglice - dodala je ona.

Neka nova dobrodošlica ili poziv migrantima koji je uputila njemačka kancelarka Angela Merkel imigrantima se neće desiti, rekao Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, ističući da se danas u Evropi izbori odvijaju na temi migracija uz popuštanje javnosti i stranaka pred dežurnim širiteljima straha i panike. Ukazao je i na proces homogenizacije i militarizacije Evropske unije jer je njenim čelnicima trebalo pet minuta da postignu konsenzus oko militarizacije granica.

- S druge strane postoje solidarni ljudi, a bit će ih čak i pod nekom budućom mogućom prijetnjom hapšenje zbog pomoći izbjeglicama - rekao je.

U raspravi se moglo zaključiti i da izbjeglicama nije ispoštovano pravo na rad.

- Nije se našao odgovor ni na ekstremnu religioznost dijela migranata, znatno religioznijih nego što su bili njihovi roditelji. Na tom se pitanju uglavnom nije proslavila ni evropska ljevica koja je već pukla na socijalnim temama - rekao je Bosanac, navodeći i neke pozitivne primjere, Syrize u Grčkoj ili Podemosa u Španjolskoj koji su uvjerili građana svojih zemalja da ne mrze migrante.

Tribina je završila pozivom građanima da pomognu volontiranjem i donacijama za kupovinu higijenskih paketa tražiocima azila. Zbog ljetne pauze, tribine utorkom u organizaciji VSNM-a Grada Zagreba i Privrednika nastavit će se u septembru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više