Novosti

Politika

U srijedu komemoracija u Gruborima

U srijedu u 11 sati održat će se komemoracija za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon VRA Oluja u selu Plavnom i zaseoku Grubori

Large manif

S prošlogodišnje komemoracije u Gruborima (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine šibensko - kninske županije organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon VRA Oluja u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori, pored Knina. Komemoracija će se održati 25. kolovoza 2021., u srijedu, s početkom u 11 sati u Plavnom pored krsta postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u njegovom zaseoku Grubori, kod spomen obilježja postavljenog za tamošnje žrtve.

Uz potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića, Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a te Anje Šimprage, saborske zastupnice SDSS-a, na komemoraciji će uz mještane Plavnoga i Grubora sudjelovati i Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije te predstavnici Grada Knina i Šibensko-kninske županije.

"Umjesto učinkovitog otkrivanja odgovornih za ubojstva civila...., samo zato što su bili Srbi, i paljenje kuća u zaseoku Grubori, samo zato što u njima žive Srbi, na djelu je bila sramotna konstrukcija o izmišljenom četničkom napadu i bešćutna ignorancija ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“, stoji u odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je u rujnu 2019. potvrđena oslobađajuća prvostupanjska presuda donesena u ponovljenom postupku protiv optuženih Frane Drlje i Bože Krajine, pripadnika ATJ Lučko. 

U Gruborima 25. kolovoza 1995. pripadnici ATJ Lučko su počinili zločin nad šestero srpskih civila, kada su ubijeni: Miloš (Marka) Grubor, r. 1915., ustrijeljen u obiteljskoj kući, tijelo pronađeno pored kreveta; Marija Grubor, r. 1905., spaljena u obiteljskoj kući; Milica (Steve) Grubor, r. 1944., ustrijeljena, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Jovo (Jovana) Grubor, r. 1930., usmrćen uslijed nanešenih ubodno reznih rana, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Đuro (Luke) Karanović, r. 1954., ustrijeljen iza jedne kuće u zaselku; Jovan (Damjana) Grubor, star 73 godine, nepoznata sudbina, pretpostavlja se da je njegovo tijelo izgorjelo u kući.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više