Novosti

Društvo

Komemoracija na Mehinom stanju

I ove godine delegacija predstavnika srpske zajednice i antifašističkih udruženja iz Karlovačke županije uputila se u Veliku Kladušu

Large mehino stanje

Parastos žrtvama

Prošlog petka, 11. avgusta, delegacija predstavnika srpske zajednice i antifašističkih udruženja iz Karlovačke županije, u kojoj su, među ostalima, bili predsjednik županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine Neven Ivošević, predsjednici VSNM-ova iz Krnjaka i Vojnića Ilija Matijević i Bojan Dobrosavljević, vijećnik karlovačke Županijske skupštine iz redova SDSS-a Nenad Vukadinović i predsjednik lokalne udruge antifašista Rade Kosanović, bili su u Velikoj Kladuši, gdje je održana komemoracija za oko 5000 stradalih Srba koje su ustaše masakrirali u nekoliko dana krajem jula i početkom avgusta 1941. Domaćini su im i ovog puta bili članovi kladuškog Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Prije komemoracije, polaganja vijenaca i paljenja svijeća na tri masovna stratišta služeni su sveta liturgija i pomen u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u centru mjesta. Ta pravoslavna crkva bila je prvo stratište na kojem je stradalo više stotina Srba, a na te je zločine podsjetio Rade Kosanović, dok su goste pozdravili Amir Purić, član parlamenta Federacije BiH iz kladuške Naše stranke i Fikret Kendić u ime antifašista i boraca NOR-a.

Mehino stanje nalazi se na tromeđi Velike Kladuše u BiH i grada Slunja i općine Vojnić u Hrvatskoj, a okruženo je s više sela. Tu je jugoslavenska vojska uoči Drugog svjetskog rata izgradila armirano-betonska utvrđenja, protupješadijske i protutenkovske rovove. Utvrđenje se sastojalo od tri solidno građena armirano-betonska objekta. Prvi objekt udaljen je od Velike Kladuše oko jedan kilometar. Smatra se da je tu ubijeno i zakopano oko 4100 žrtava, muškaraca, žena i djece. Svi stradali na Mehinom stanju najprije su strahovito mučeni, a potom čekićima, krampovima, noževima i puškama dotučeni.

Planove za ta ubistva izradilo je u Zagrebu polovicom jula 1941. Ravnateljstvo za javni red i sigurnost, a na Kordun je iz Zagreba poslana specijalna jedinica ustaša-emigranata kojima je komandirao poznati zločinac Vital Baljak. Iz Zagreba je uoči masovnih zločina došao i zločinac Božidar Cerovski, zamjenik Ravnateljstva za javni red i sigurnost i organizator zločina u Ivanović jarku u općini Krnjak gdje je ubijeno 380 Srba krajem jula. Na drugom mjestu, odnosno u drugom rovu, ubijeno je oko 400 ljudi te na trećem oko 300. O zločinu je pisao Đuro Zatezalo u knjizi "Kotar Vojnić u NOR-u", a opisan je i u knjizi "Hronologija događaja na Kordunu 1941. godine" autora Petra Pepe Zinajića, jednog od organizatora ustanka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više