Novosti

Kronika

Počast za Sulu

Na komemoraciji na Mehinom stanju kod Velike Kladuše minutom šutnje odana je počast preminulom predsjedniku antifašista iz Velike Kladuše Sulejmanu Muhamedagiću Suli

Hqfi8foha6pj3iu3jiibaymo46y

Vijence su položili i karlovački antifašisti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Velikoj Kladuši je obilježena godišnjica stradanja Srba toga dijela Korduna i Bosanske Krajine koje su ustaše ubili u nekoliko dana krajem jula i početkom avgusta 1941. godine.

Pozivajući se na knjige Đure Zatezala ‘Kotar Vojnić u NOR-u’ i Petra Zinajića ‘Hronologija događaja na Kordunu 1941’, predsjednik Općinskog vijeća općine Velika Kladuša Fikret Bašić govorio je o tim smaknućima.

- Mehino stanje nalazi se na tromeđi općina Slunj, Velika Kladuša i Vojnić. Okruženo je sa više sela. Tu je bivša jugoslavenska armija uoči Drugog svjetskog rata izgradila armirano-betonska utvrđenja, protupješadijske i protuteknovske rovove - kazao je Bašić i podsjetio da je na toj lokaciji ubijeno i zakopano oko 4100 ljudi, među kojima su bili žene i djeca.

- Planove za ta ubistva izradilo je u Zagrebu polovicom jula 1941. Ravnateljstvo za javni red i sigurnost, a na Kordun je iz Zagreba poslana specijalna jedinica ustaša-emigranata kojima je komandirao poznati zločinac Vital Baljak. Iz Zagreba je uoči masovnih zločina došao i Božidar Cerovski, zamjenik Ravnateljstva za javni red i sigurnost i organizator zločina u Ivanović jarku - istaknuo je Bašić.

Pozdravljajući sudionike ovog komemorativnog skupa u ime vodstva SNV-a, koordinator Rade Kosanović pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast u maju preminulom predsjedniku antifašista iz Velike Kladuše Sulejmanu Muhamedagiću Suli. Sula je, kazao je Kosanović, zajedno sa sadašnjim vodstvom općine Velika Kladuša na čelu s Fikretom Abdićem bio inicijator uređenje i održavanja ovih stratišta kao i održavanja komemoracija.

Na ovom području, dodao je Kosanović, učinjen je genocid nad srpskim življem koji je zajedno s muslimanima izvojevao pobjedu u Drugom svjetskom ratu pošto su mnogi stanovnici ovog kraja prešli na Kordun, na Petrovu goru i pridružili se partizanima.

Skup je u ime antifašista pozdravio i Ratomir Bošnjak, predsjednik antifašista Karlovačke županije. Izrazio je nadu da se više nikada nešto slično neće nikome dogoditi. Podsjetio je na značaj bratstva i jedinstva rekavši da to nije bila tek obična floskula kako mnogi sada govore. Predložio je da antifašisti iz Karlovačke županije i Karlovca te iz Velike Kladuše zajedno na jesen obiđu grob Sulejmana Muhamedagića Sule koji je zbližio antifašiste Kladuše i Karlovca.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više