Novosti

Kronika

Dokaz suživota

U Velikoj Kladuši, gdje je održana komemoracija za Srbe ubijene 1941., okupili su se antifašisti i potomci žrtava iz Hrvatske i BiH

Daqmgpre4lk2s2vsk1bf30cq6mr

Govor je održao Rade Kosanović, koordinator SNV-a

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje i pomenom u pravoslavnoj crkvi Svetog Georgija u centru Velike Kladuše koji je predvodio paroh iz Vojnića i sa Kolarića, Branko Santrač, obilježena je 77. godišnjica stradanja 4100 Srba toga dijela Korduna i BiH. Komemoraciji su prisustvovali predstavnici srpskih organizacija, antifašista, političkih stranaka i potomaka žrtava.

- Ima još dosta onih koji su bili fašisti i poraženi u Drugom svjetskom ratu, a koji i dan danas žele da se pretvore i javnosti prikažu kao pobjednici u tom ratu, no to im neće uspjeti - kazao je Ratomir Bošnjak, predsjednik antifašista Karlovačke županije.

Rade Kosanović, koordinator Srpskog narodnog vijeća, čestitao je općini Velika Kladuša i načelniku Fikretu Abdiću koji su i ove godine uredili tzv. Mehino stanje, lokaciju na kojoj su ustaše počinili zločin.

- To je dokaz suživota na ovim prostorima. Ta iskustva trebamo prenositi na mlađe generacije koje moraju znati šta se događalo na ovim prostorima. Ovakvi i slični zločini se nikome više nigdje i nikada ne smiju dogoditi - kazao je Kosanović.

- Mi danas mnogo trpimo u Hrvatskoj. Osuđuju Milorada Pupovca što je posjetio svoje sunarodnjake u Srbiji, a šta bi trebao? Veseliti se ‘Oluji’? Kamo je sve to otišlo govori i podatak da smo danas više od sat vremena čekali na granici za Kladušu, a prije nije bilo granice već smo slobodno putovali - dodao je Kosanović.

Sulejman Muhamedagić Sula (1925.), prvi kladuški antifašista i predsjednik tamošnjeg društva Josip Broz Tito, pojasnio je da su zločin počinili ustaše iz Hercegovine. Prema njegovom svjedočenju, obukli su se u muslimansku odjeću, stavili crvene fesove, na njih slovo ‘U’ i sebi dali tzv. muslimanska imena kako bi ispalo da su zločin počinili ovdašnji stanovnici. No prevara, kaže Muhamedagić, nije uspjela. Kao rezultat zločina nad Srbima došlo je do odlaska više desetaka muslimana u Vergašev partizanski odred na Petrovu goru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više