>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

In memoriam Sulejman Muhamedagić Sula: Borac do kraja

Stanovnici Korduna najviše će Sulu pamtiti kao najvećeg zagovornika obnove komemoracija na tzv. Mehinom stanju gdje je početkom 1941. ubijeno preko 4.100 Srba

U Velikoj Kladuši, u susjednoj Bosni i Hercegovini, u ponedjeljak 13. maja, iznenada je preminuo Sulejman Muhamedagić Sula (1925 - 2019) istaknuti partizanski veteran i antifašistički aktivist, predsjednik tamošnje podružnice Društva Josip Broz Tito. Kad je navršio 17 godina, u proljeće 1943. godine Muhamedagić je otišao u partizane i u borbenim jedinicama dočekao kraj rata.

U Velikoj Kladuši nema toga tko nije poznavao Sulu i kome neće biti žao zbog njegove smrti, koja je sve iznenadila zbog njegove iznimne vitalnosti unatoč poznim godinama.

Muhamedagić je do zadnjih dana bio aktivan u partizanskim i antifašističkim udruženjima, animirao velikokladuške antifašiste te je posjećivao sve najveće komemoracije i slavio pobjede boraca NOB-a nad fašistima. Tako je samo dva dana uoči smrti, u nedjelju, sa svojim saborcima i drugovima, posjetio tradicionalnu svečanost prilikom obilježavanja 77. godišnjice proboja ustaškog obruča na Petrovoj gori, u kojem su sudjelovali i mnogi partizani - pripadnici muslimanskog naroda, koji su se pridružili Narodnooslobodilačkoj vojsci nakon jačanja ustaškog terora na Kordunu i na području Cazinske krajine.

Sulejman Muhamedagić neumorno je stoga prisustvovao svim manifestacijama povodom dizanja ustanka na Kordunu i Baniji. Zapravo, nije bilo mjesta u središnjem dijelu Hrvatske i sjeverozapada BiH gdje ga nije bilo na sličnim okupljanjima antifašista.

Stanovnici Korduna najviše će ga pamtiti kao najvećeg zagovornika obnove komemoracija na tzv. Mehinom stanju gdje je početkom 1941. ubijeno preko 4.100 Srba, a koje su bile zamrle tokom rata u Bosni i Hercegovini. Gradske vlasti Velike Kladuše, posebno od kada je gradonačelnik postao Fikret Abdić, održavaju sva četiri stratišta, i to ponajviše zahvaljujući upravo Muhamedagićevom angažmanu.

Prije više godina preživio je moždani udar, no ipak se kretao uz pomoć štake, govoreći da želi ostati antifašista do kraja, bez obzira na zdravlje. Ispunilo mu se. Neka mu je vječna slava i hvala. Sula je bio jedan i jedini.

1/1