Novosti

Kronika

Babo Abdić uređuje spomenike

Antifašisti Karlovačke županije prisustvovali su 23. februara obilježavanju Dana oslobođenja Velike Kladuše u Bosni i Hercegovni, a primio ih je gradonačelnik Fikret Abdić

2aly6siwiroog0sp663lx1yr71e

Karlovački antifašisti kod gradonačelnika Fikreta Abdića

Nastavljena je tradicionalna saradnja antifašista Karlovačke županije i onih s područja Velike Kladuše u susjednoj BiH. Kako je rekao Miroslav Delić, novoizabrani predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca, predstavnici antifašista Karlovačke županije su 23. februara prisustvovali obilježavanju Dana oslobođenja Velike Kladuše. Hrvatske antifašiste primio je gradonačelnik Fikret Abdić.

U karlovačkoj delegaciji bili su predsjednik županijskih antifašista Ratomir Bošnjak, Miroslav Delić, bivši predsjednik Mirko Miladinović, Josif Mandić i Vlado Pavlić. Na sastanku je bio i Sulejman Muhamedagić (93) vodeći antifašist u Velikoj Kladuši. Otkad je Abdić gradonačelnik, uređena su tri od četiri stratišta 4.200 Srba koje su ustaše ubili na takozvanom Mehinom stanju. Četvrti i najveći spomenik bit će, obećava Abdić, uređen za ovogodišnju komemoraciju.

U februaru 1942. godine, tokom 23 dana pod partizanskom narodnom i vojnom vlašću, Velika Kladuša bila je partizanski centar za Hrvatsku.

- Najznačajniji događaj bila je Druga konferencija Komunističke partije Hrvatske za Okrug Karlovac, koja je okupila najznačajnije komuniste Korduna te ljude iz najvišeg partijskog i vojnog rukovodstva Hrvatske. Počela je 12. marta 1942. godine i trajala je tri dana. U tom vremenu u Velikoj Kladuši je boravio i Veco Holjevac - naveo je Miroslav Delić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više