Novosti

Politika

U subotu prvi Gay pride u Sjevernoj Makedoniji, a peti u Beogradu

‘Mi smo posljednji u regiji, zajedno s Bosnom, koji do sada nisu napravili Paradu ponosa. Cilj ovih šetnji, naročito u regiji kao što je naša, je mnogo manje proslava, a mnogo više protestna poruka‘, kaže Irena Cvetković iz Organizacijskog odbora Parade ponosa iz Skoplja

Miwo4dyvdwtd9v2t0ynu9vmnutg

S ovogodišnjeg zagrebačkog Pridea  (foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Prva Parada ponosa u Skoplju bit će održana 29. juna, najavila je Nacionalna mreža za borbu protiv homofobije i transfobije. Antonio Mihajlov iz Nacionalne mreže je naglasio potrebu za što većom podrškom i aktivnim učešćem svih zainteresiranih strana: političara, javnih ličnosti, aktivista, umjetnika. Rekao je da je ova manifestacija otvorena za sve bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, vjeru, spol, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Organizatori ističu da će održavanjem parade LGBT zajednice država pokazati da postoji suvremeno društvo u kojem se poštuje slobodna volja različitih i dodaju da na taj način želi skrenuti pažnja na ljude koji su bili žrtve stigmatizacije zbog različite orijentacije.

Irena Cvetković iz Organizacijskog odbora Parade ponosa kaže da ima više razloga zbog kojih je potrebno održavanje te manifestacije u Skoplju. ‘Mi smo posljednji u regiji, zajedno s Bosnom, koji do sada nisu napravili Paradu ponosa. Cilj ovih šetnji, naročito u regiji kao što je naša, je mnogo manje proslava, a mnogo više protestna poruka. Cilj je da ponovo otvorimo pitanja ljudskih prava LGBT zajednice. Očekujemo podršku svih, ali da li će se to desiti, vidjet ćemo’, kazala je Irena Cvetković za Radio Slobodna Evropa.

Profesor sociologije Đorđi Tonovski rekao je da održavanje Parade pokazuje da time što postaje dio suvremenog svijeta država treba graditi odnos prema svim pitanjima koje otvara taj suvremeni svet i koja su jako aktuelna. ‘To će definitivno značiti priznanje da je liberalizacija socijalnih odnosa i društva u cjelini na pravom putu. S obzirom na to šta se događa u svetu i oko nas, mislim da je bilo očekivano da će se takav pokret pojaviti i na makedonskom prostoru. Mi ne možemo staviti glavu u pijesak kao noj i ne vidjeti da je ta grupacija prisutna, tu oko nas, sa svom svojom specifičnom težinom i kao demokratsko društvo trebamo omogućiti ono za šta se zalažemo – da različitosti dođu do izražaja, time što će moći i da se afirmiraju kao takve’, kaže Tonovski.

Ove godine je u Skoplju prvi put održana protestna šetnja transrodnih osoba, s koje su upućeni zahtjevi za poštivanje ljudskih prava tih ljudi.

Mihajlov kaže da se situacija s LGBT zajednicom u Sjevernoj Makedoniji popravila od dolaska na vlast 2017. proeuropskih socijaldemokrata i njihovih albanskih koalicijskih partnera, ali da se još dosta toga mora učiniti, objavio je Reuters, a prenijela Hina. Prema njegovim riječima, pripadnici LGBT zajednice posebice su suočeni s diskriminacijom na području obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Sjeverna Makedonija, koja se nada da će dobiti datum početka pristupnih pregovora s EU-om, mora poboljšati stanje ljudskih i manjinskih prava u zemlji.

Gay Pride, pod nazivom 'Ponos Srbije' po peti put u suboru će biti održan i u Beogradu pod sloganom 'Borba još uvek traje – pridruži se!', u čast 50 godina od pobune u Njujorku, koja važi za početak masovnog svetskog pokreta za prava LGBT osoba. Početak je najavljen za 11 sati u Pionirskom parku. Sudjelovanje su najavili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i pjevačica Goca Tržan. Zahtjevi koji su iznijeli LGBT aktivisti su pravno reguliranje istopolnih partnerstava, sistemska depatologizacija trans identiteta i povećanje dostupnosti hormonske terapije, senzibilizacija zaposlenih u javnim istitucijama za rad sa LGBT osobama i povećanje budžetskih davanja za rad LGBT organizacija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više