Novosti

Društvo

Napadnute aktiviste policija ispratila iz RS-a

Nakon što je u subotu zabranjeno održavanje Parade ponosa u Banja Luci, huligani su sinoć napali aktiviste i novinare koje je policija potom ispratila iz Republike Srpske tvrdeći da im ne može jamčiti sigurnost

Large banja

Policija ispred sjedišta organizacije Transparency International u Banja Luci (foto Buka)

Nakon što je više desetina huligana u subotu ispred prostorija Udruženja građana Transparency International napalo 15 osoba koje čine organizacijski odbor BH Povorke ponosa, napadnuti aktivisti i novinari uz policijsku pratnju ispraćeni su sinoć iz Republike Srpske zbog, kako je rekla policija, sigurnosnih razloga, jer im se nije mogla garantirati sigurnost u tom entitetu, piše banjalučki portal Buka.

Sinoć su fizički napadnuti i Vanja Stokić, urednica eTrafike i novinar Ajdin Kamber. "Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su kada sam se umiješala između njih da se sakrijem rekli huliganima da ja nisam njihova", opisala je Vanja napad. Napadači su imali kapuljače, maske, nisu imali obilježja, ali aktivisti smatraju da su to bili navijači.

Nakon napada svi su sklonjeni u PU Banjaluka i dali su izjave o događaju uz prisustvo advokata. Međunarodna zajednica je oštro osudila napade, a od najviših zvaničnika iz Republike Srpske ili predstavnika grada Banja Luka javnost nije dobila nikakav komentar na ova dešavanja.

Policijski službenici Policijske uprave poručili su poduzimaju sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela "Nasilničko ponašanje" i otkrivanju izvršilaca. Sinoć oko 18.45 sati prijavljeno im je narušavanje javnog reda i mira ispred prostorija nevladine organizacije u ulici Krfska u Banja Luci, na način da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila ispred navedenih prostorija.

Jednom oštećenom je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći zbog tjelesnih povreda koje je zadobilo, dok su ostali okupljeni građani uz pratnju policijskih službenika pristupili u prostorije Policijske uprave, radi lične sigurnosti i saslušanja u svojstvu oštećenih lica. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac.

"Noćas sam, uz policijsku pratnju, ispraćena iz entiteta Republika Srpska, uz objašnjene da mi oni više ne mogu garantovati sigurnost. Za tu istu Republiku Srpsku su moj otac i djed strunuli u rovu, jer im je neko slagao da prave društvo u kojem ih niko neće smjeti dirati i ugnjetavati. I možete likovati što su prvo došli po novinare i pedere, ali kad završe sa nama, doći će i po vaše dijete. A sve dok se ne suprotstavite tome, saučesnici ste", napisala je novinarka i aktivistica Vanja Šunjić.

Podsjetimo da je policija prethodno zabranila projekciju filma "Pride" i diskusiju na kojoj se trebalo govoriti o solidarnosti, a više ekstremista najavilo je dolazak u Banja Luku s namjerom da spriječi Paradu ponosa. Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Banja Luka izdalo je u subotu rješenje Bh. povorci ponosa kojim se "zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto iz Banja Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci". Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja. Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti, poručuju organizatori.

"Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje", saopćeno je.

Kao razlog zabrane, u rješenju se navode "negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su otvoreno negodovali planiranom druženju aktivista LGBTIQ zajednice u Banjoj Luci, pritom jasno stavljajući do znanja da će pokušati nasilno prekinuti okupljanje ukoliko do istog dođe", kao i utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine između FK "Borac" i FK "Leotar", odnosno "o mogućem organiziranju navijačkih grupa" navodeći da MUP RS-a, Policijska uprava Banja Luka "nije u mogućnosti da adekvatno obezbijedi navedeni javni skup", odnosno događaj Bh. povorke ponosa.

Samo dan prije održavanja događaja, u večernjim satima, organizatori/ce su pozvani/e u prostorije Policijske uprave, gdje su pripadnici policije u usmenom obraćanju kazali organizatorima/cama da odustanu od organizacije događaja, jer nisu u mogućnosti osigurati skup. U protivnom, oni će zabraniti skup. "Naša odluka je bila jasna - mi nismo željeli otkazati događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbijedi skup. U međuvremenu na ulicama Banja Luke, skupina građana - navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći Ubij pedera!, na što policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam", poručuju.

Samo godinu dana ranije, Bh. povorka ponosa je bila u Banjoj Luci, u okviru aktivnosti obilježavanja IDAHOBIT-a, Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije. Taj događaj je na isti način najavljen javnosti, te je imao visoku posjećenost i podršku organizacija i građana i građanki Banja Luke.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više