Novosti

Kratko & jasno

Tanja Topić: Dodik se igra vatrom

Karta za budućnost građanima Bosne i Hercegovine, koju su im ponudili njihovi lideri u 21. vijeku jeste strah od izbijanja nekog novog rata, na čemu ove politike opstaju i međusobno se hrane od kraja rata, kaže analitičarka Zaklade Friedrich Ebert iz Banja Luke

Large internacionala  mini

(foto Friedrich Ebert Stiftung)

Verujete li da će Milorad Dodik ovoga puta ići do kraja s najavljenim vraćanjem nadležnosti Republici Srpskoj?

Mislim da Milorad Dodik svoj nepostojeći plan neće sprovesti u djelo, iako u javnosti nastupa dosta arogantno i samouvjereno, čvrsto uvjeravajući da će ovog puta ići do kraja. Pitanje je čiji bi to kraj bio. On koristi dobro oprobani recept politike ucjene i uslovljavanja međunarodne zajednice i domaćih aktera, stalno pomjerajući tu crvenu liniju. Kada kažem "nepostojeći" plan, mislim na konkretan plan kojim bi izveo povrat nadležnosti. Za sada je ovo igra vatrom, bez konkretnih poteza koji bi doista potvrdili da će to i uraditi. Pri tome ne želim umanjiti već sada nastalu štetu ovakvim potezima. Karta za budućnost građanima Bosne i Hercegovine, koju su im ponudili njihovi lideri u 21. vijeku jeste strah od izbijanja nekog novog rata, na čemu ove politike opstaju i međusobno se hrane od kraja rata.

Stidljivo se od strane predstavnika EU-a najavljuju sankcije. S obzirom na to da već imamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta – koji osuđuje ove odluke, ali ne koristi ovlašćenja – da li je to rješenje za najnoviju krizu?

Istina je da Njemačka ima visokog predstavnika, ali isto tako je istina da ga Dodik nije prihvatio, smatra ga turistom i gostom, a Ured visokog predstavnika (OHR) ne priznaje u Republici Srpskoj. Denis Šulić iz SNSD-a koji je predsjedavao zadnjom sjednicom Narodne skupštine, nije dopustio osoblju OHR-a da prisustvuje zasjedanju, uz obrazloženje da ta institucija ne postoji. Šta bi se desilo da Christian Schmidt donese odluku o smjeni Milorada Dodika, koristeći bonska ovlašćenja? To ne bi bilo prihvaćeno u RS-u, a time bi OHR bio dodatno omalovažen. Dodik u takvom stavu ima punu podršku Rusije i Kine, istina ne i Srbije i Aleksandra Vučića.

Očekujete li da bi Vučić opet mogao da se umiješa i donekle ublaži stanje, što je više puta činio?

Igranje dijela međunarodne zajednice na kartu Vučića bilo je očito pogrešno. On jeste u nekoliko navrata ublažavao stvari, ali nije obuzdao Dodika. Sem toga slao je oprečne i nevjerodostojne poruke. Uporno je ponavljao da se zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, istovremeno tapšući Dodika koji je u njegovom prisustvu govorio o osamostaljivanju RS-a. Nedavno je Vučić zavapio kako zapad ruši RS, ne očitujući se nikada o tome da li Milorad Dodik ruši BiH.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više