Novosti

Politika

Strategija Dodika

Dok se oporbeni političari iz RS-a čude najnovijoj proeuropskoj taktici Milorada Dodika, potrebno je prisjetiti se da su svi njegovi dosadašnji potezi bili predvidljivi i očekivani, jer su svi odreda već viđeni. To vrludanje, naime, i jest njegov modus operandi, koji ga tako dugo održava na vlasti i uz pomoć kojeg uspijeva dobiti podršku oporbe u svom entitetu

Large milorad dodik   armin durgut pixsell

Uvijek korak ispred opozicije – Milorad Dodik (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Sastanak političkih predstavnika vladajuće većine u Bosni i Hercegovini, održan protekloga tjedna u Istočnom Sarajevu, mnogi mediji entuzijastično su krstili "historijskim", dok su objavljivali slike nasmiješenih lidera SNSD-a, DNS-a, HDZ-a i "Trojke", odnosno SDP-a BiH, NiP-a i NS-a.

Sastanak je održan u jeku eskalacije krize nakon usvajanja kontroverznih zakona u RS-u koji odbacuju odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika Christiana Schmidta te samo tri dana nakon što je predsjednik SNSD-a i BiH entiteta RS Milorad Dodik stavio svojeručni potpis na ukaz kojim je u tom bosanskohercegovačkom entitetu, suprotno europskoj i civilizacijskoj praksi, kleveta ponovno postala kazneno djelo.

Nakon sastanka, uz rafalno škljocanje foto-aparata, Dodik je naglasio "važne rezultate sastanka koalicije", istaknuvši dogovor o izboru novog ministra finansija u Vijeću ministara te potvrdu zakona o VSTV-u, ombudsmanu i pristupu informacijama. Cilj je deblokirati procese na državnom nivou, objašnjavao je Dodik, kako bi se omogućili novi razgovori i šansa za pregovarački status BiH sa EU-om.

"Radi se o tome da na ovaj način deblokiramo ono što je bilo potrebno i da možemo biti spremni dočekati nove razgovore i dati šansu BiH da dobije pregovarački status sa Evropskom unijom što je zajednički cilj ove grupe ljudi", rekao je Dodik nakon sastanka. Sjetimo se da je Europska komisija 2019. iznijela 14 prioritetnih uvjeta koje BiH mora ispuniti prije nego što započne pregovore o članstvu u EU-u. Vlasti BiH su od tada djelomično ispunile samo tri od tih prioriteta, dok se ispunjenje ostalih pitanja čini nesigurnim s obzirom na potrebu za izmjenama Ustava BiH i drugih važnih političkih pitanja.

Među ovim prioritetima su političke, ekonomske i pravne reforme, kao što su izmjene izbornog zakona, reforma Ustavnog suda, a onda i maglovito definirani prioriteti, poput unapređenja pravosuđa, osiguranje pravne sigurnosti u podjeli ovlasti između različitih nivoa vlasti, osiguranje jednakosti građana i zaštita ranjivih skupina. Tu su još neodređenije nabrojani i pomirenje i prevladavanje događaja iz ratne prošlosti te suzbijanje revizionizma i negiranja genocida. A prije svega, da bi se uopće ispunili uvjeti EK, neophodno je prenošenje ovlasti s nižih na više razine vlasti, formiranje Vrhovnog suda na nivou BiH, smanjenje entitetskog i nacionalnog veta te ukidanje Ureda visokog predstavnika, OHR-a, uz uvjet da se riješi pitanje državne i vojne imovine.

 

"Izdaja naroda"

Drugim riječima – neophodno je učiniti sve ono protiv čega se Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u raznim kapacitetima bori otkako je došao na vlast. Onaj isti Dodik koji je pred kamerama nakon historijskog sastanka govorio o deblokadi procesa na državnoj razini, onih istih koje on i njegov SNSD tako dugo i tako uspješno blokiraju. Taj salto mortale, međutim, može izgledati neobično samo onima koji ne prate zbivanja na BiH političkoj sceni ili onima koji su se tek sad probudili nakon dvadesetogodišnje kome.

Na spisak se slobodno mogu dometnuti i pripadnici oporbe u RS-u, koji se čudom čude dok glasno kritiziraju nagli proeuropski Dodikov diskurs. Jedna od takvih je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, koja Dodikovo "konvertitstvo" bukvalno doživljava kao – izdaju naroda. "Narodu jedna priča – 'idem do kraja, borim se s Amerikom', strancima druga priča – 'pustite me, moram lajati, ali sve ću vas slušati'. Već je dosadilo komentarisati njegovo konvertitstvo, ustupke i gmizanje kad mu zagusti. Pitanje je samo šta je ovaj put istrgovao od RS za svoj lični džep", kaže u pravedničkom gnjevu Trivić.

Slične poruke su uputili i predsjednik PDP-a Branislav Borenović i njegov stranački kolega i šef Kluba zastupnika stranke u NSRS-u Igor Crnadak, koji su zaključili kako je Dodik prekršio sve odluke Narodne skupštine RS-a, nazivajući sve političkom trgovačkom nagodbom, u kojoj su "Dodik i SNSD dobili ministarsku poziciju i 'kumovsku zgradu' koja će biti prodana Upravi za indirektno oporezivanje". "Čovjek koji je pogazio vlastiti narod, prodao NSRS za ministarsku fotelju. Jedan od njih je zakon kojim se osniva novi sud na nivou BiH. Viši, vrhovni. To pokazuje koliko daleko ide sa svojim prodajama, izdajama, prevarama RS-a isti taj Dodik i vladajući SNSD", rekao je Borenović, nazivajući Dodika još "lažnjakom" i "prevarantom".

Dok se oporbeni političari iz RS-a čude najnovijoj taktici, potrebno je prisjetiti se da su svi Dodikovi dosadašnji potezi bili predvidljivi i očekivani, jer su svi odreda već viđeni. To, naime, i jest njegov modus operandi, koji ga tako dugo održava na vlasti i uz pomoć kojeg uspijeva dobiti podršku oporbe u svom entitetu na svim pitanjima koja on, Dodik, ocijeni kao vitalni nacionalni interes.

Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić u razgovoru za Novosti pojašnjava kako se model po kojem Milorad Dodik suvereno vlada skoro dva desetljeća, pomjera, rastura, okuplja, kupuje opoziciju, formira svoju u RS-u, etiketira je kao izdajničku i neprijateljsku, držeći je stalno u defanzivnoj poziciji, pokazao vrlo uspješnim.

 

(De)eskalacija krize

- On zapravo zategne političke uzde do tačke davljenja i svojim koalicionim partnerima i na državnoj razini, tako da mu oni učine sve moguće ustupke, a onda se pojavi kao glavni spasitelj i čovjek deeskalacije - objašnjava Topić, naglašavajući da je sadašnja deeskalacija izravno povezana sa nastojanjem EU da BiH ubilježi "historijski" reformski zamah na europskom putu.

- Taj zamah, koji vide samo neki europski zvaničnici i Dodikovi koalicijski partneri na državnoj razini, koji nas uvjeravaju da su ljudi kompromisa, znači ispunjenje većine njegovih želja bez pogovora i pružanje pojasa za spasavanje upravo Dodiku, kojem ovo dođe kao privremeno uzimanje zraka do slijedeće političke krize - smatra ona.

Sličnog je mišljenja i Elvir Padalović, urednik Buke, jednog od utjecajnijih medija sa sjedištem u Banjoj Luci.

On zapravo zategne političke uzde do tačke davljenja i svojim koalicionim partnerima i na državnoj razini, tako da mu oni učine sve moguće ustupke, a onda se pojavi kao glavni spasitelj i čovjek deeskalacije, objašnjava Tanja Topić

- Milorad Dodik već godinama ima ustaljenu matricu političkog ponašanja i ne misli to mijenjati jer, kako vidimo, odlično mu prolazi. Ta matrica izgleda otprilike ovako: napravim političku krizu sa partnerima na nivou BiH, onda izdejstvujem reakciju sa nivoa Republike Srpske, gdje dam na važnosti institucije Republike Srpske i tako izdejstvovanu reakciju istih, a onda se pojavim na nivou BiH i sve ono prethodno ignorišem i pojavim se kao veliki političar i deeskalator. Dakle isti ti koji dovedu zemlju na ivicu političkog ponora, odjednom se pojave kao spasioci i proevropljani - govori on.

Padalović podsjeća i da Dodik kao najveći kontrolor paketa akcija Republike Srpske nastoji dovesti pod kontrolu one koji pod tom kontrolom nisu, pa se okomljava na novinare, nevladin sektor i slično.

- A istovremeno sa opozicijom radi šta god hoće, jer opozicija u Republici Srpskoj ima bezbroj problema i uglavnom se bavi sama sobom - zaključuje.

U međuvremenu, potpuno ispod radara prolaze vijesti poput one s kraja prošloga tjedna da se Republika Srpska putem obveznica zadužila za dodatnih 65 milijuna eura, prema odluci Vlade tog entiteta koja pritom nije saopćena javnosti u obavještenju nakon sjednice.

Dakle, pod izuzetno nepovoljnim uvjetima su ipak osigurani novci za kupovinu socijalnog mira, s koalicionim partnerima je postignut sporazum s ciljem kratkotrajne kupovine političkog primirja, tako da nema nikakvog razloga ne očekivati novu političku krizu u Dodikovoj režiji već u prvim danima jeseni. A on će nam sigurno opet oprostiti što nas je tukao.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više