Novosti

Politika

Plenković: "Hrvatska je dovoljno velika za slobodu svih"

Hrvatska je slobodna zemlja - svatko treba biti ono što je i treba poštovati ljudska prava, manjinska prava svih manjina, uključujući i seksualne manjine. Sto posto stojim iza onoga što je napisao Boris Milošević o napadu na sudionike Parade ponosa u Zagrebu, kazao je premijer Andrej Plenković

Large plenkovic

Andrej Plenković (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Četiri dana nakon više slučajeva homofobnog nasilja nad sudionicima Povorke ponosa, premijer Andrej Plenković u srijedu je najoštrije osudio napade i preko Hrvatskog radija poručio kako je "Hrvatska dovoljno velika za slobodu svih". Također je huškanje na pripadnike LGBTQI zajednice ocijenio nedopustivim.

"Najoštrije to osuđujem. Smatram da je to nedopustivo i da je Hrvatska slobodna zemlja - svatko treba biti ono što je i treba poštovati ljudska prava, manjinska prava svih manjina, uključujući i seksualne manjine. Mi s tim nemamo nikakav problem, dapače mi smo za to da svatko njeguje i gaji svoje vrijednosti i Hrvatska je dovoljno velika za slobodu svih", rekao je Plenković. 

Podsjetio je da je fizičko nasilje osudio i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević kao i da je u utorak, na sastanku s koalicijskim partnerima, rekao da je ono što je Milošević napisao na Facebooku, napisao u ime cijele Vlade. 

"100 posto se slažem s njim što se toga tiče i mislim da je to nedopustivo, a isto tako je nedopustivo huškanje. I sada na temelju prijetnji plaču Petrov i Grmoja, koji su tu bili očito prepoznati kao nekakvi huškači. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj bazi pa ne govorim nikome, nego se navikneš nositi s time, a oni sada plaču", ocijenio je Plenković.

Evo što je Milošević u ponedjeljak napisao na Facebooku:

"Osuđujem homofobno nasilničko ponašanje iz mržnje nad sudionicima subotnjeg Zagreb Pridea. Ne mogu prihvatiti da nakon desetljeća mirnog održavanja povorke imamo ovakvu vrstu napada, svjestan da homofobnih napada iz mržnje ima više, ali se ne evidentiraju zbog neprijavljivanja ili neprepoznavanja. Zločin iz mržnje se kao kazneno djelo vrlo često ne prijavljuje iz niza razloga, ponajviše straha i srama, a same državne institucije ne prepoznaju mržnju kao pokretačku snagu zločina. Stoga kao član Vlade želim ohrabriti sve da prijavljuju zločine iz mržnje kako bi ih kao država mogli suzbiti. Rezultati i postignuća na području zaštite ljudskih prava su krhka i zato se nikada ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Nitko danas u Hrvatskoj ne bi smio zbog svoje različitosti, bilo vjeroispovijesti ili etničke pripadnosti ili spolne orijentacije, biti izložen govoru mržnje ili bilo kakvom drugom zločinu iz mržnje. Policija je dužna provesti detaljnu istragu svakog motiva koji je bio osnova kaznenog djela i u ovom slučaju je ispravno postupala."

Plenković je ustvrdio da su najgori akteri na sceni oni koji su isključivi, pozivajući na gradnju uključivog društva u kojem će svatko zastupati svoje vrijednosti, stajati iza njih, u konačnici željeti obrazovanje svojoj djeci na temelju vrijednosti koje on dijeli i ima.

"Nikome nešto nametati, ali ako ima drukčijih, poštuj ih, oni isto imaju svoju slobodu, svoj izbor i odabir. Moramo graditi društvo koje je uključivo to je najvažnija stvar, ne vidim zašto bi uopće bilo drukčije", ocijenio je Plenković.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više