Novosti

Društvo

Milošević osudio homofobno nasilje na Zagreb Prideu

Nitko danas u Hrvatskoj ne bi smio zbog svoje različitosti, bilo vjeroispovijesti ili etničke pripadnosti ili spolne orijentacije, biti izložen govoru mržnje ili bilo kakvom drugom zločinu iz mržnje, poručio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević

Large pride

S ovogodišnje Povorke ponosa u Zagrebu (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević osudio je homofobno nasilničko ponašanje iz mržnje nad sudionicima subotnjeg Zagreb Pridea. "Ne mogu prihvatiti da nakon desetljeća mirnog održavanja povorke imamo ovakvu vrstu napada, svjestan da homofobnih napada iz mržnje ima više, ali se ne evidentiraju zbog neprijavljivanja ili neprepoznavanja", napisao je Milošević na Facebooku.

Prema njegovim riječima, zločin iz mržnje se kao kazneno djelo vrlo često ne prijavljuje iz niza razloga, ponajviše straha i srama, a same državne institucije ne prepoznaju mržnju kao pokretačku snagu zločina.

"Stoga kao član Vlade želim ohrabriti sve da prijavljuju zločine iz mržnje kako bi ih kao država mogli suzbiti. Rezultati i postignuća na području zaštite ljudskih prava su krhka i zato se nikada ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Nitko danas u Hrvatskoj ne bi smio zbog svoje različitosti, bilo vjeroispovijesti ili etničke pripadnosti ili spolne orijentacije, biti izložen govoru mržnje ili bilo kakvom drugom zločinu iz mržnje. Policija je dužna provesti detaljnu istragu svakog motiva koji je bio osnova kaznenog djela i u ovom slučaju je ispravno postupala", poručio je Milošević.

Podsjetimo da su nakon napada na sudionike Zagreb Pridea zbog nasilničkog ponašanja iz mržnje kazneno prijavljena četiri muškarca i djevojka u dobi od 18, 19, 26 i 39 godina, a žena 24 godine. Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvoricu muškaraca i jednu ženu zbog nasilničkog ponašanja iz mržnje nad sudionicima subotnjeg Zagreb Pridea, priopćila je policija u ponedjeljak.

Policija je precizirala kako su prijavljeni muškarci stari 18, 19, 26 i 39 godina, a žena 24 godine, ali i da su osumnjičeni počinitelji locirani u masi odmah po dojavi. U policiji kažu da su prijavljeni muškarci u subotu oko 22.30 sati vrijeđali 22-godišnjaka na Marulićevom trgu gdje se nakon završetka "parade ponosa" okupio dio sudionika Zagreb Pridea. Potom je, dodaje policija, 39-godišnjak udario šakom u oko 22-godišnjaka, nakon čega  je zastavu duginih boja, koju je napadnuti mladić odložio na tlo, predao ostaloj trojici osumnjičenika. Dok su oni zastavu držali u rukama, 39-godišnjak ju je poprskao sprejem i pokušao zapaliti upaljačem.

''Takvim drskim ponašanjem te nasiljem na javnom mjestu, a koje je počinjeno zbog spolnog opredjeljenja oštećenoga, osumnjičenici su oštećenog doveli u ponižavajući položaj'', istaknula je policija.

Osumnjičena 24-godišnjakinja je, nadodaje policija, prijavljena jer je u trenutku paljenja zastave duginih boja prišla 21-godišnjem sudioniku povorke koji je događaj fotografirao te ga je počela vrijeđati, a potom i udarila šakom u čelo. Uz to, 21-godišnjakinja je osumnjičena da je vrijeđala i udarila 32-godišnjakinju koja je mobitelom snimala paljenje zastave. Također, 24-godišnjakinja je osumnjičena da je vrijeđala i udarila šakom u čelo 26-godišnjakinju koja je isto svojim mobitelom snimala paljenje zastave. Zagrebačka policija je naglasila da su osumnjičenici uhićeni nakon brzog i pravovremenog dolaska policajca koji su na temelju uočenog ponašanja locirali moguće počinitelje te pristupili smirivanju situacije i utvrđivanju okolnosti koje su do toga dovele.

''Pristupilo se utvrđivanju identiteta i prikupljanju kroz razgovor početnih informacija te s obzirom da se tijekom tog postupanja reakcije nisu smirivale, policajci su primijenili i ovlast upozorenja te fizički poduzeli mjere kako bi razdvojili osobe, što je uz procijenjenu njihovu brojnost i osjetljivost situacije bila primjerena reakcija održavanja povoljne situacije do dolaska dodatnih policijskih snaga'', zaključuje PU zagrebačka.

Nasilje je osudio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. "Najoštrije osuđujem homofobno nasilje i napade nakon Povorke ponosa. Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne, te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje. Kao nova gradska vlast napravit ćemo sve da tako i bude", kazao je Tomašević.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više