>

novosti logo

U Vranje nema laganje

Gašenje ‘Vranjskih’ primjer su onoga što se u Srbiji događa svaki dan: ‘Koloplet svakodnevnih pritisaka, od ekonomskih pa do prijetnji otpuštanjem članova obitelji ili ugrožavanja sigurnosti urednika i novinara’, ističe za ‘Novosti’ Vukašin Obradović, glavni urednik novina koje su redovito upozoravale na korupciju izvršne vlasti

U četvrtak, 14. rujna izašao je posljednji broj srpskog tjednika Vranjske iz Vranja, i to nakon 23 godine redovnog štampanja.

Iako su pritisci na medije sve učestaliji u srpskom medijskom prostoru, gašenje Vranjskih i početak štrajka glađu glavnog urednika Vukašina Obradovića izazvali su revolt i solidarnost brojnih cehovskih udruženja na području Balkana. Prošlog tjedna osnovana je inicijativa koja okuplja desetak fondacija, građanskih inicijativa, medija i novinarskih udruženja koji su najavili borbu za slobodu medija u Srbiji. Nakon protesta novinara u Beogradu, prva akcija odvila se minulog četvrtka, kada su mediji pozvani da u podne zamrače ekrane kako bi simbolički ukazali na medijski mrak.

Vukašin Obradović, koji je nakon preporuke liječnika prekinuo štrajk glađu, kaže da su uzroci gašenja Vranjskih primjer onoga što se u Srbiji događa svaki dan.

- To je jedan koloplet svakodnevnih pritisaka, od ekonomskih pa do prijetnji otpuštanjem članova obitelji ili ugrožavanja sigurnosti urednika i novinara - ističe za Novosti Obradović, čije su novine redovito upozoravale na korupciju izvršne vlasti koja, po njegovom mišljenju, ima ključnu ulogu u nasrtaju na medije i novinare.

Nekoliko dana nakon gašenja Vranjskih predstavnici izvršne vlasti verbalno su napali glavnog urednika istraživačkog portala KRIK Stevana Dojčinovića zbog novih otkrića oko sumnjivog nekretninskog biznisa u vrhu srpske politike, dok je provladin tabloid Informer poveo novu huškačku kampanju protiv novinarki ovog portala.

- Vučić nije stvorio ovakav sustav, on ga je samo doveo do savršenstva. Koristi sve resurse za obračun s medijima i novinarima koji nisu naklonjeni vlasti ili su kritički raspoloženi. U tome ima prešutnu podršku međunarodne zajednice zbog političkog konteksta u kojem se Srbija nalazi. Sve je to dovelo do situacije u kojoj imamo sve manje slobodnih medija i kritički nastrojenih novinara - poručuje Obradović.

Što se dijaloga s vlašću tiče, tu je pesimističan.

- Upravo suprotno, autoritarna vlast nije navikla na dijalog, pa bismo trebali očekivati još žešću represiju prema medijima - ističe.

1/2