Novosti

Politika

HND poslao pet zahtjeva novoj vlasti

Hrvatsko novinarsko društvo traži ukidanje Lex AP-a, depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije, pošteno i transparentno financiranje medija, mehanizam za rano odbacivanje SLAPP tužbi i izmjene Zakona o HRT-u

Large zovko

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a (foto Željko Hladika/PIXSELL)

Nakon više desetljeća sustavnog uništavanja i zarobljavanja medija, ušutkivanja i sudskog progona novinara, izostanka pravnog okvira koji bi učinkovito štitio medijski pluralizam i profesionalne standarde novinarske struke, netransparentnog trošenja proračunskog novca za pokušaje korumpiranja medija te pretvaranja javnog medijskog servisa u glasnika vladajuće politike, Hrvatsko novinarsko društvo poslalo je pet zahtjeva budućoj Vladi Republike Hrvatske koje bi trebala ispuniti u prvih 100 dana mandata.

HND traži ukidanje Lex AP-a, točnije brisanje članka 307a, koji uvodi novo kazneno djelo otkrivanja sadržaja izvidnih i dokaznih radnji. Upozoravaju da je ovo zakonsko rješenje udar na novinarsku profesiju i javni interes te otvoreni napad na zviždače. HND također od Vlade traži dekriminalizaciju svih kaznenih djela protiv časti i ugleda, što već godinama predlažu, ali i dopunjuju da građansko pravo omogućava svima koji se smatraju oštećenima dovoljno prostora da dobiju odgovarajuću satisfakciju.

Zahtijevaju i donošenje novog Zakona o medijima i izmjene Zakona o elektroničkim medijima kako bi se depolitiziralo Vijeće za elektroničke medije i kako bi članovi ovog, neovisnog regulatornog tijela, doista bili od politike neovisni medijski stručnjaci s jasnim ovlastima. Podsjećaju kako su prije pet godina u komentarima na izmjene Zakona o elektroničkim medijima tražili da dva člana Vijeća Hrvatskom saboru predlaže HND kao krovna novinarska organizacija, odnosno da prijedlog članova tijela koje će regulirati poštivanje medijskih zakona prestane biti diskrecijsko pravo Vlade.

Također, očekuju pošteno i transparentno financiranje medija osnivanjem zajedničkog Fonda za medije koje HND već godinama zagovara, a koji bi se punio iz više izvora financiranja, osnivanjem neovisnog i stručnog povjerenstva za raspodjelu Fonda prema jasnim kriterijima te uvođenjem registra medija.

Tu je i mehanizam za rano odbacivanje SLAPP-a, u cilju sprječavanja očite namjere obijesnog parničenja i jasnu definiciju SLAPP-a kao zastrašivanja i ušutkivanja novinara i medija, gušenja slobode govora i prava na javno sudjelovanje.

Za kraj traže izmjene Zakona o HRT-u kako bi javna radiotelevizija proizvodila program od javnog interesa poštujući profesionalne standarde i prestala bit biltenom stranke na vlasti i političkih moćnika.

Zahtjeve su podržali Sindikat novinara Hrvatske, Gong, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava i Zelena akcija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više