Novosti

Kronika

У Зaгрeбу пoчeлa нaстaвa српскoг jeзикa и културe

У глaвнoм грaду Хрвaтскe 15-oрo учeникa зaхвaљуjући СKД-у "Прoсвjeтa" зaпoчeлo je пoхaђaњe нaстaвe њeгoвaњa српскoг jeзикa и културe пo мoдeлу Ц

Large sjk   prvi dan nastave 3  15.01.2022.godine

Nastava se održava u dvije zagrebačke škole

Dana 15. januara u Zagrebu je započela nastava njegovanja srpskog jezika i kulture po modelu C. Nastavu pohađa ukupno 15-oro djece u dobi između drugog i osmog razreda, od kojih je 12 učenika u školi Ivana Gundulića, a troje u OŠ Prečko.

Za ovaj uspjeh zaslužno je Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" koje se tokom prošle godine angažiralo oko anketiranja učenika i roditelja te u pregovorima sa školskim vlastima oko lokacije održavanja nastave.

Brojka od 15 učenika ne mora biti konačna, jer se novi učenici mogu prijaviti i u narednim mjesecima tokom drugog polugodišta, kaže izvršni sekretar za nastavu u SKD "Prosvjeti" Mirko Marković, koji naglašava da je taj događaj velika stvar i za srpsku zajednicu i za grad Zagreb.

U glavnom gradu Hrvatske žive pripadnici brojnih manjina, uključujući i one malobrojne poput ruske, poljske ili makedonske, koje imaju nastavu na svojim jezicima i pismima. Nastave za srpske učenike do sada nije bilo, iako je bilo više pokušaja nije se uspjelo doći do potrebnog broja učenika po tadašnjim propisima pa su djeca osnove srpskog jezika i kulture stjecala na vjeronauci koju je organizirala zagrebačka parohija.

Marković naglašava da je postupku prijavljivanja i organiziranja nastave prethodilo davanje suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja o održavanju nastave za školsku godinu 2021/22. Naglašava i da postojeći zakonski propisi ne definiraju donji prag brojnosti odjeljenja ni za jedan od vidova nastave na materinjem jeziku i pismu. Jedino ograničenje je da učenici predmetne i razredne nastave, odnosno nižih i viših razreda ne mogu biti zajedno, već to moraju biti odvojene grupe. Tako u OŠ Ivana Gundulića postoje četiri odjeljenja, po dva za učenike predmetne i po dva za učenike razredne nastave, s time da po jedno odjeljenje s učenicima predmetne i razredne nastavu ima subotom, odnosno radnim danom poslijepodne. Razlog tome je što nastavu po modelu C pohađaju učenici više škola koji se moraju okupiti. Nastava se održava dva sata tjedno.

Marković naglašava i dobru suradnju s Gradom i ministarstvom. Na uvodnom satu nastave uz učenika i njihove roditelje bili su i predstavnici Ministarstva, Grada i SKD "Prosvjeta". Učenici su se nakon toga međusobno upoznali i s programom rada za ovu godinu, a djeci su podijeljeni i kompleti udžbenika koje je štampalo Izdavačko poduzeće "Prosvjeta", što će Ministarstvo refundirati, rekao je Marković.

Naglasio je da se u nastavi pridržavaju svih protuepidemijskih mjera, uključujući i nošenje maski.

Pozivajući učenike da se priključe nastavi jer su im osigurani svi uslovi, uključujući i učiteljicu s iskustvom u tom načinu nastave, Marković ističe da je nastava njegovanja srpskog jezika i kulture otvorena svima, a ne samo srpskim učenicima, na što ukazuju iskustva iz sredina gdje već duže održava.

- Osim toga, ova nastava je izborna. Ali ako se roditelj odluči da je njegovo dijete pohađa, to je onda obaveza tokom cijele školske godine, odnosno do kraja drugog polugodišta i ocjena iz toga ulazi u svjedodžbu. Ako ne želi, učenik tu nastavu ne mora nastaviti naredne školske godine, samo to treba biti javljeno školi - ističe Marković.

Polaznici nastave po modelu C imaju šanse i da ovog ljeta pohađaju Ljetnu školu koju na Viru organiziraju "Prosvjeta" i zagrebačko Vijeće srpske nacionalne manjine, ako to dozvoli epidemijska situacija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više