Novosti

Kultura

Нoвe шкoлe и учeници укључуjу сe у мoдeл Ц

Нaстaву пo мoдeлу Ц пoхaђa 608 учeникa у 37 шкoлa, a тим дa joш 28 учeникa пoчињe с нaстaвoм oвих дaнa, a нeкoликo шкoлa – пoпут oних у Нaшицaмa и Пoжeги - joш чeкajу суглaснoст Mинистaрствa знaнoсти и oбрaзoвaњa

Large cirilica

U osnovnoj školi u Korenici je nastava po modelu C ponovo pokrenuta nakon više godina (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

U prvom polugodištu SKD Prosvjeta uspješno nastavlja aktivnosti vezane uz povećanje broja škola u kojima se provodi nastava Srpskog jezika i kulture, odnosno model C, nastava srpskog jezika i kulture kroz nekoliko školskih sati sedmično.

Kako ističe Mirko Marković, izvršni sekretar za obrazovanje u SKD ''Prosvjeta'', do sada nastavu pohađa 608 učenika u 37 škola, a tim da još 28 učenika počinje s nastavom ovih dana. Nekoliko škola još čeka suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, među ostalim u Našicama ili Požegi. U osnovnoj školi u Korenici je nastava ponovo pokrenuta nakon više godina. Očekuju pokretanje nastave u Sokolovcu i nekim drugim sredinama.

- Težište nastojimo staviti na kvalitetu nastave, pa je između ostalog svako od učenika dobio brošuru s popisom književnih tekstova za osnovnu školu, a i učitelji i školske biblioteke također imaju "svoje" primjerke. Nastojat će se da svaka od biblioteka ubuduće dobije primjerke knjiga u kojima su ti tekstovi i pjesme. Uz to, svi učenici koji pohađaju nastavu srpskog jezika i kulture dobili su obrazovne materijal iz Srbije, po jedan radni list i kontrolne zadatke - ističe Marković.

U toku je priprema za 1. smotru učeničkog stvaralaštva "Čitam i pišem ćirilicu" pa će najbolji radovi biti nagrađeni, a tu je i natječaj za radove učenika osnovnih i srednjih škola na temu "Tesla - velikan među velikanima" pa će 28 autora učeničkih radova svoje tekstove moći pročitati 23. decembra u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu.

Nakon nekoliko godina pauze bit će održana i Zimska škola SJK u Orahovici. Nastava će se izvoditi educirani učitelji u Centru za edukaciju u odmaralištu osječkog Crvenog križa u Orahovici. Predviđeni su i drugi popratni sadržaji a sudjelovat će do 50 učenika. Po dosadašnjem iskustvu djeca koja su polazila tu školu, kasnije su pohađala i C model.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više