Novosti

Kultura

Дeцa, пeсници рoдa свoгa

Зa пoeтски рaд првo мeстo je oсвojиo Лукa Рaдaн из OШ Бршaдин, другo Влaдaнa Maричић из OШ Tрпињa, a трeћe Никoлинa Гaврилoвић из OШ Нeгoслaвци, дoк je нaгрaдa зa нajлeпши ћирилични рукoпис припaлa Aнисиjи Aлeксић из OШ Бoрoвo

Large informator pesnici %c4%87irilica

Nagrađeni učesnici

Tradicionalna manifestacija "Deca, pesnici roda svog", održana je 20. juna po deveti put, u organizaciji Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Na istoimeni konkurs i ove godine svoje literarne radove prijavili su učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Vukovarsko-sremske županije, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

- Na ovoj manifestaciji u Srpskom domu učestvuje veliki broj učesnika, a mi nagradama i priznanjima pokušavamo da ih nagradimo za trud. U narednim godinama planiramo da dopunimo zbirku literarnih radova s novonastalim. Na taj način ćemo omogućiti učesnicima da se u budućnosti prisete dana kad su učestvovali na manifestaciji - rekao je Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

Učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola pisali su poetske radove na zadane teme, a to su ove godine bile: "Dan kada sam bila ponosna", "Tako je meni pričala moja baka" i kao najzastupljenija – "Da sam ja pesnik". Prvo mesto je osvojio Luka Radan, učenik sedmog razreda OŠ Bršadin, drugo mesto Vladana Maričić, učenica osmog razreda OŠ Trpinja, a treća je bila prošlogodišnja pobednica Nikolina Gavrilović, učenica osmog razreda OŠ Negoslavci. Nagrada je dodeljena i najlepšem ćiriličnom rukopisu, a ona je pripala učenici sedmog razreda OŠ Borovo Anisiji Aleksić.

Radove je ocenjivala stručna komisija koju su činile predsednica, Milica Stojanović te profesorke srpskog jezika i književnosti Jadranka Radošević, Snežana Šević, Ljiljana Bajac Nikolić, Slađana Ćićić Milješić, Milica Šarčević Tunjić i Vesna Vujić.

- Jako bitno u ovom konkursu je što insistiramo da sve pesme budu rukopisno pisane, kako bi negovali našu pisanu ćirilicu - rekla je članica žirija, Vesna Vujić. U programu su pored nagrađenih učenika učestvovali beogradski muzičar i kompozitor Željko Savić, srpska pozorišna i televizijska glumica Jelica Kovačević i beogradski pisac, umetnik i producent Miodrag Mića Jakšić.

- Pripremili smo kolažni program koji će našoj deci pomoći da se upoznaju sa imenima, delima i ponekim stihom naših velikih pesnika. Ideja je da na taj način nešto zapamte, da im priča o velikanima i njihove pesme koje ćemo recitovati, svirati i pevati ostanu kao uzor da bi nastavili kasnije da pišu ili da izučavaju književnost i poeziju. Smatram da je to jedan od najvažnijih projekata naše zajednice u Hrvatskoj – poručio je Jakšić.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije, Vukovarsko-sremskoj županiji i Zajedničkom veću opština, Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije manifestaciju svake godine organizuje na zavidnom nivou.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više